Četrtek,
24. 11. 2022,
8.48

Osveženo pred

1 leto, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,24

10

Natisni članek

podjetje gospodinjstvo težave Francija jedrska elektrarna

Četrtek, 24. 11. 2022, 8.48

1 leto, 5 mesecev

V Franciji težave z zagonom jedrskih reaktorjev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,24

10

jedrski reaktor, Francija | Prejšnji teden je omrežni operater RTE opozoril na še eno težavo, in sicer, da se zaradi izpadov v elektrarnah povečuje tveganje glede obremenitev omrežja. | Foto Reuters

Prejšnji teden je omrežni operater RTE opozoril na še eno težavo, in sicer, da se zaradi izpadov v elektrarnah povečuje tveganje glede obremenitev omrežja.

Foto: Reuters

Francoski elektroenergetski velikan EDF, ki ima finančne težave, pred bližajočo zimo bije tudi bitko s časom glede ponovne vzpostavitve delovanja jedrskih reaktorjev. Od 56 jedrskih reaktorjev, ki so pod njegovim upravljanjem, jih je približno 20 že več mesecev nedelujočih, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Francoske oblasti z zaskrbljenostjo pogledujejo proti prihodnjima dvema mesecema, saj ima EDF težave z vzpostavitvijo ponovnega zagona nekaterih reaktorjev. Delovanje teh je bilo ustavljeno zaradi mikrorazpok, ki so jih odkrili v zasilnih hladilnih sistemih.

Kljub temu, da se s popravilom reaktorjev trenutno ukvarja na stotine delavcev, še vedno obstaja bojazen, da delo ne bo opravljeno pravočasno.

Omejitev porabe v podjetjih in gospodinjstvih

Če elektroenergetskemu podjetju ne bo uspelo pravočasno zagnati vseh reaktorjev, katerih delovanje zadostuje za kritje 70 odstotkov vseh potreb po električni energiji v državi, bo moral manjkajoče količine elektrike posledično kupovati na evropskem trgu, kjer pa so cene v zadnjih mesecih zaradi posledic vojne v Ukrajini močno poskočile.

Prejšnji teden je omrežni operater RTE opozoril na še eno težavo, in sicer, da se zaradi izpadov v elektrarnah povečuje tveganje glede obremenitev omrežja. Posledično bi lahko bila podjetja in gospodinjstva, da bi se izognila popolnim izpadom električne energije, prisiljena omejiti porabo. | Foto: Reuters Prejšnji teden je omrežni operater RTE opozoril na še eno težavo, in sicer, da se zaradi izpadov v elektrarnah povečuje tveganje glede obremenitev omrežja. Posledično bi lahko bila podjetja in gospodinjstva, da bi se izognila popolnim izpadom električne energije, prisiljena omejiti porabo. Foto: Reuters

V luči tega, da bi Francija postala vse manj odvisna od uvoza električne energije, pa francoski predsednik Emmanuel Macron poziva k izgradnji vsaj šestih dodatnih jedrskih elektrarn nove generacije.

Zaradi dejstva, da je poslovanje EDT obremenjeno s finančnim dolgom, ki naj bi se do konca leta povzpel na 60 milijard evrov, pa so ti načrti v praksi vse manj verjetni.

Francoska vlada je v sredo imenovala novega izvršnega direktorja EDF. To je postal Luc Remont, ki bo na položaju nasledil Jean-Bernarda Levyja, čigar odhod je bil pričakovan, potem ko je vlada julija sporočila, da bo prevzela polno lastništvo zadolženega energetskega velikana. | Foto: Reuters Francoska vlada je v sredo imenovala novega izvršnega direktorja EDF. To je postal Luc Remont, ki bo na položaju nasledil Jean-Bernarda Levyja, čigar odhod je bil pričakovan, potem ko je vlada julija sporočila, da bo prevzela polno lastništvo zadolženega energetskega velikana. Foto: Reuters

Novi direktor se bo moral poleg finančnih težav spoprijeti tudi z jezo zaposlenih zaradi Macronovega načrta za dvig upokojitvene starosti za državne uslužbence.