Petek,
12. 4. 2019,
7.31

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,14

30

Natisni članek

ZDA WikiLeaks aretacija Julian Assange

Petek, 12. 4. 2019, 7.31

5 let

V Ekvadorju prijeli sodelavca Juliana Assangea

Levica: Vlada naj Assangeu ponudi politični azil #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,14

30

Levica je pozvala slovensko vlado, naj stori vse, kar lahko, da prepreči izročitev ustanovitelja Juliana Assangea ZDA, ter mu ponudi politični azil v Sloveniji. V Ekvadorju so medtem v četrtek prijeli njegovega sodelavca, ko je poskušal pobegniti na Japonsko, je sporočila ekvadorska notranja ministrica Maria Paula Romo. Imena osebe ni povedala. Dodala je, da je zelo blizu Assangeu, ki ga je isti dan britanska policija aretirala na ekvadorskem veleposlaništvu v Londonu.

Lokalni medij Channel Teleamazonas je poročal, da gre pri prijeti osebi za Olaja Binija, razvijalca programske opreme, ki se ukvarja z zasebnostjo, varnostjo in kriptografijo, a vira ni navedel. Pred tem ga je ministrica povezala z domnevnimi poskusi destabilizacije vlade predsednika Lenina Morene. Dejala je, da imajo dovolj dokazov, da je sodeloval v poskusih destabilizacije vlade. Po njenih besedah so Binija prijeli zaradi preiskave. Dodala je, da je v preteklosti potoval v tujino z nekdanjim zunanjim ministrom Ricardom Patinom, ki je leta 2012 odobril politični azil ustanovitelju WikiLeaksa Julianu Assangeu.

Levica: Vlada naj ponudi politični azil Assangeu

"Predsednik Ekvadorja je odvzel politični azil Julianu Assangeu in s tem omogočil britanski policiji, da vstopi v poslopja ekvadorske ambasade v Londonu in ga aretira. Gre za vrhunec na strani ZDA organiziranega večletnega napada s ciljem diskreditiranja novinarja in žvižgača, ki je s svojim delovanjem objavljal in razkrival pristne dokumente, ki pričajo o spornih, koruptivnih in kriminalnih praksah več vlad in organizacij," so ob tem zapisali v stranki Levica.

Dodali so, da sta umik političnega azila za Assangea, za katerega se je odločila ekvadorska vlada, in aretacija ustanovitelja WikiLeaksa, ki jo je izvedla britanska policija, sramotni dejanji, ki pomenita kršitev človekovih pravic in mednarodnega prava ter ogrožata svobodno in neodvisno novinarstvo. "Obenem je to tudi močan napad na vpogled javnosti v prakse vlad in njihovih agencij, ki omejujejo posameznikovo svobodo. Ekvadorska vlada je s preklicem kršila zavezo, ki so jo številni predstavniki v OZN večkrat izrazili, da bi zaščitili Juliana Assangea," še pravijo. 

Vodja poslanske skupine Levica Matej T. Vatovec javno poziva slovensko vlado, naj stori vse, kar lahko, da prepreči izročitev Assangea ZDA, ter mu ponudi politični azil v Sloveniji. V ZDA namreč Assangeu grozi obsodba na dosmrtno zaporno kazen ali celo smrtno kazen zaradi razkrivanja ameriških vojnih zločinov. Upravičeno lahko sumimo, da ne bo deležen pravičnega sojenja.

Julian Assange
Novice Britansko sodišče Assangea spoznalo za krivega kršitve pogojnega izpusta #video #foto

Juliana Assangea so v četrtek prijeli na ekvadorskem veleposlaništvu v Londonu. | Foto: Reuters Juliana Assangea so v četrtek prijeli na ekvadorskem veleposlaništvu v Londonu. Foto: Reuters

Nekaj ur pred tem je v Londonu britanska policija po sedmih letih bivanja na ekvadorskem veleposlaništvu aretirala Assangea, potem ko mu je ekvadorska vlada odvzela mednarodno zaščito in državljanstvo, ki mu ga je podelila leta 2012.

Policija je pojasnila, da so Assangea aretirali na podlagi zapornega naloga iz junija 2012 zaradi kršitve pogojnega izpusta in zahteve ZDA po izročitvi. Sodišče v Londonu ga je nato že spoznalo za krivega kršitve pogojnega izpusta, za kar mu grozi do 12 mesecev zapora. O zahtevi za izročitev ZDA bo sodišče odločalo 2. maja, ko bo spet stopil pred sodnika. Do tokrat Assange ostaja v priporu.

Theresa May
Novice Veliki Britaniji odobrili odlog, Šarec jezi podpornike brexita

Assangeevi odvetniki poudarjajo, da bi bila izročitev ZDA nesprejemljiva

Sedeminštiridesetletni Assange, ki je odgovoren za objavo več tisoč zaupnih depeš ameriških diplomatov State Departmenta in Pentagona leta 2010, je v ZDA obtožen zarote z ameriškim žvižgačem Bradleyjem Manningom, zdaj Chelsea Manning. Obtožnica ga bremeni, da ji je pomagal dešifrirati geslo računalniškega omrežja ameriške administracije, za kar mu grozi pet let zapora, je v četrtek po aretaciji sporočilo ameriško pravosodno ministrstvo.

Julian Assange ostaja v priporu do 2. maja. | Foto: Reuters Julian Assange ostaja v priporu do 2. maja. Foto: Reuters

Assangeeva odvetnika sta izrazila bojazen, da bi ga lahko izročili ZDA. Assangeev švedski odvetnik Per Samuelsson je dejal, da bi bilo to povsem nesprejemljivo. "Vidim pa jasne znake, ki kažejo, da ga želijo Američani obsoditi ali pa so ga že obsodili," je dejal za švedsko televizijo SVT. "Cilj vsega, kar smo počeli, je bilo preprečiti ta scenarij. Mislim, da je zelo prizadet in razočaran nad Ekvadorjem, ki ga je pustil na cedilu," je še povedal Samuelsson.

Pri WikiLeaksu so odvzem azila Assangeu označili za nezakonit in v nasprotju z mednarodnim pravom.

Assangeeva mati zahteva sinovo izpustitev iz pripora

Christine Assange je sporočila, da je njen sin osem let "pridržan brez obtožnice" in že šest let prikrajšan za svež zrak, sončno svetlobo in gibanje. "Prosim, bodite potrpežljivi, nežni in prijazni do njega," je dodala.

Odzvala se je tudi na besede britanske premierke Therese May, ki je v četrtek po aretaciji v britanskem parlamentu dejala, da nihče ni nad zakonom. Assangeeva mati jo je obtožila, da želi s podporo "brutalni in nezakoniti aretaciji njenega pogumnega in mučenega sina preusmeriti pozornost od brexita".

Podpisala je tudi spletno peticijo, ki poziva k Assangeevi izpustitvi, "preden bo prepozno". Peticijo, ki jo je sprožila ameriška igralka Pamela Anderson, je doslej podpisalo že 36 tisoč ljudi.