Ponedeljek,
19. 12. 2022,
16.45

Osveženo pred

1 leto, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

8

Natisni članek

plin energetska kriza energetika Bruselj

Ponedeljek, 19. 12. 2022, 16.45

1 leto, 4 mesece

V Bruslju dosegli dogovor o omejevanju cen plina. Minister Kumer zadovoljen.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

8

Plin. EU. Rusija. Nord stream. | Foto Shutterstock

Foto: Shutterstock

Ministri za energetiko članic EU so na današnjem zasedanju v Bruslju dosegli dogovor o mehanizmu za omejevanje cen zemeljskega plina pri 180 evrih na megavatno uro. Češki minister za industrijo Jozef Sikela je poudaril, da to ni fiksno določena zgornja meja. Medtem je Slovenija po besedah ministra za infrastrukturo Bojana Kumra zadovoljna z doseženim dogovorom, saj bo mehanizem veljal za vse terminske pogodbe za plin do enega leta. Poleg tega so ministri za energetiko potrdili tudi uredbo o skupnem naročanju plina.

Mehanizem se bo glede na današnji dogovor sprožil, če bo cena zemeljskega plina za mesec naprej na nizozemskem trgovalnem vozlišču TTF tri dni zapored presegala 180 evrov na megavatno uro. Obenem bo morala biti prav tako tri dni 35 evrov višja od cen utekočinjenega zemeljskega plina (LNG) na globalnih trgih, so sporočili s češkega predsedstva EU.

Zgornja meja po besedah češkega ministra za industrijo Sikele ni kapica, tako da bo šla lahko cena plina tudi nad 180 evrov. Do tega bo prišlo, če bo cena LNG na globalnih trgih višja od 145 evrov. Vendar pa ne bo smela biti višja od dejanske cene LNG plus 35 evrov.

"To ni fiksna kapica, ampak dinamična. Rad bi poudaril, da pri tem predlogu ni nikoli šlo za raven cenovne kapice," je povedal Sikela.

Poleg tega mehanizem ne sme ogroziti varnosti oskrbe s plinom ali stabilnosti finančnih trgov v EU. "Zato smo vključili več varovalk, da bo lahko hitro ali celo samodejno dezaktiviran," je dejal češki minister.

Samodejno bo dezaktiviran, če bo seštevek cene LNG in 35 evrov tri dni pod 180 evrov ali pa če bodo razglašene izredne razmere na regionalni ravni ali ravni EU glede oskrbe s plinom.

Uredba vključuje tudi mehanizem ustavitve, o čemer bo morala ob posvetovanju s pristojnimi agencijami odločiti komisija. Ustavljen bo, če bo prišlo do tveganja za varnost dobav energije, finančne stabilnosti ali povečane porabe plina.

Mehanizem za omejevanje cen bo mogoče uporabljati od 15. februarja 2023, ko bo sprožen, pa bo v veljavi najmanj 20 dni, če ga ne bo treba prej ustaviti ali dezaktivirati.

Obsegal bo terminske pogodbe za en in tri mesece naprej ter eno leto naprej na TTF in tudi drugih plinskih borzah v EU. Če bo komisija ugotovila, da druge borze negativno vplivajo na delovanje mehanizma, bo lahko predlagala njihovo izključitev.

Neuradno: Madžarska proti, Nizozemska in Avstrija vzdržani

Članice so politični dogovor potrdile s kvalificirano večino. Po neuradnih informacijah mu je nasprotovala le Madžarska, Nizozemska in Avstrija pa sta se vzdržali. Nemčija, ki je bila med najostrejšimi nasprotnicami omejevanja cen plina, in preostale članice pa so predlog podprle. Zdaj ga bodo morale uradno potrditi še po pisnem postopku.

Evropska komisija je predlog mehanizma predstavila sredi novembra. Predvideval je, da bi zgornjo mejo cene terminskih pogodb za zemeljski plin na nizozemskem trgovalnem vozlišču TTF postavili pri 275 evrih na megavatno uro. Mehanizem bi se samodejno sprožil, če bi cena več kot dva tedna presegala to vrednost, obenem pa to ne bi odražalo razmer na globalnih trgih. Razlika glede na globalne trge bi morala znašati 58 evrov ali več.

Današnje zasedanje ministrov za energetiko je že tretje o tem predlogu. Pretekli teden so jih tudi voditelji EU na vrhu v Bruslju pozvali, naj danes dosežejo dogovor.

Moskva je v prvem odzivu na današnjo odločitev EU sporočila, da je omejevanje cen nesprejemljivo. "To je kršenje tržnega določanja cen," je poudaril tiskovni predstavnik Kremlja Dmitri Peskov, poročajo tuje tiskovne agencije.

Kumer: Trend padanja cen plina se bo še učvrstil

Slovenija je zadovoljna z dogovorom o mehanizmu za omejevanje cen zemeljskega plina, saj bo veljal za vse terminske pogodbe do enega leta in za vse regionalne plinske borze, je ob robu zasedanja povedal slovenski minister za infrastrukturo Bojan Kumer. To sta bili tudi glavni zahtevi Slovenije v pogajanjih.

Podjetja že čutijo posledice, saj so se ministri zadnje tedne intenzivno pogajali, močno sporočilo pa so poslali tudi voditelji držav članic, ko so v četrtek ministre pozvali, da se morajo dogovoriti, je še povedal Kumer. Poleg tega se bo trend padanja cen plina, ki se trenutno dogaja na trgih, z današnjim dogovorom samo še učvrstil, je menil.

Ministri za energetiko potrdili tudi uredbo o skupnem naročanju plina

Ministri za energetiko držav članic EU so ob dogovoru o omejevanju cen plina dokončno potrdili tudi uredbo, ki določa ukrepe na področju skupnega naročanja plina in solidarnosti pri oskrbi s tem energentom. Prav tako so potrdili uredbo, namenjeno pospešitvi uvajanja obnovljivih virov energije.

Prva od obeh uredb med drugim določa ukrepe na področju skupnega naročanja plina. Članice bodo morale sodelovati pri zbiranju povpraševanja po plinu na ravni EU za najmanj 15 odstotkov zmogljivosti evropskih skladišč, kar je 13,5 milijarde kubičnih metrov plina. Podjetja se bodo nato lahko odločila, ali bodo dejansko kupila plin prek skupnega mehanizma. V okviru tega ne bo možno kupovanje ruskega plina.

Ta uredba vključuje še ukrepe na področju solidarnosti med državami članicami. Predvideva standardna pravila, na podlagi katerih bi države članice v primeru izrednih razmer prejele plin od drugih, tudi če nimajo sklenjenega solidarnostnega sporazuma.

Robert Golob
Novice Voditelji EU pozvali k dogovoru o omejevanju cen plina v ponedeljek
bundestag
Novice Nemčija se bo izognila recesiji