Sobota,
12. 10. 2024,
10.02

Osveženo pred

4 ure, 7 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,62

Natisni članek

Natisni članek

bančni podatki Giorgia Meloni

Sobota, 12. 10. 2024, 10.02

4 ure, 7 minut

Uslužbenec v banki brskal po računih politikov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,62
silhueta, računalnik, zaslon | Foto Shutterstock

Foto: Shutterstock

V Italiji preiskujejo nekdanjega bančnega uslužbenca, ki naj bi okoli dve leti nezakonito dostopal do več kot 3.500 bančnih računov. Med njimi so tudi računi italijanske premierke Giorgie Meloni, nekaterih ministrov in drugih visokih uradnikov. Policija je dom osumljenca preiskala v četrtek in med drugim zasegla njegov telefon in računalnike.

Nekdanji uslužbenec banke Intesa Sanpaolo v mestu Bisceglie naj bi po navedbah tožilcev med 21. februarjem 2022 in 24. aprilom letos večkrat nezakonito dostopal do računov 3.572 strank banke.

Med njimi so bili tudi računi Giorgie Meloni, njene sestre Arianne, njenega nekdanjega partnerja in novinarja Andree Giambruna, predsednika senata Ignazia La Russe ter nekaterih ministrov in drugih visokih uradnikov.

Moški je tako osumljen nezakonitega dostopa do finančnih podatkov vodilnih institucionalnih osebnosti in drugih, da bi z vpogledom v podatke zase in/ali za druge pridobil informacije, ki bi morale ostati tajne.

Banka je moškega odpustila že avgusta in ga prijavila pravosodnim organom. Policija pa je v četrtek v okviru preiskave pregledala njegov dom in med drugim zasegla pametni telefon, računalnike in trde diske.

Giorgia Meloni in Ursula von der Leyen
Novice Giorgia Meloni namerava sodelovati z Ursulo von der Leyen