Četrtek,
13. 6. 2013,
11.38

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

škandal ZDA Hillary Clinton

Četrtek, 13. 6. 2013, 11.38

8 let

Uradniki zunanjega ministrstva ZDA vpleteni v številne škandale

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ameriški mediji poročajo, da ameriško zunanje ministrstvo pod vodstvom Hillary Clinton ni uspelo raziskati obtožbe o tem, da so bili zaposleni vpleteni v prostitucijo, preprodajo mamil in nasilje.

Ameriška spletna stran CBS News je objavila zaupen dokument zunanjega ministrstva, ki razkriva, da so nekateri zaposleni obiskovali prostitutke. V poročilu inšpektorata zunanjega ministrstva so tudi namigovanja, da naj bi bili nekateri uradniki vpleteni v preprodajo mamil, saj naj bi mamilarske združbe priskrbele mamila za izvajalce v Iraku, ki jih je najelo ministrstvo. Poročilo pa tudi namiguje, da naj bi uradniki svoje početje poskušali prikriti, piše BBC.

Primer veleposlanika, ki ima rad prostitutke Poročilo navaja osem različnih primerov, ko so se zaposleni zunanjega ministrstva vedli neprimerno. Večje število teh obtožb so zatrli, med njimi tudi preiskavo enega od veleposlanikov, ki naj bi obiskoval prostitutke v javnem parku. Dokument pa razkriva, da se je veleposlanik večkrat znebil svojih varnostnikov, da bi zahteval spolne usluge od prostitutk ali pa otrok. Pri tem pa v poročilu še trdijo, da so se varnostna ekipa veleposlanika in njegovi sodelavci dobro zavedali njegovega početja.

CBS News je še poročal, da so bile vsakršne takšne preiskave neprimernega vedenja in dejanj uradnikov ustavljena in niso bila do potankosti preučena. "Zakrivanje takšnih dejanj pod vprašaj postavlja integriteto preiskovalnega procesa in se lahko kaže v ranljivosti protiobveščevalnih informacij, hkrati pa dovoljuje, da se kazniva dejanja nadaljujejo," je poročal CBS News.

Od mamil do spolnih napadov CNN pa dodaja, da je inšpektorat zasledil tudi poskus preiskave o mamilarski združbi blizu ameriške ambasade v Bagdadu, ki je z mamili zalagala izvajalce varnostnih del zunanjega ministrstva. Dokument razkriva, da naj bi bil varnostnik zunanjega ministrstva v Bejrutu vpleten v spolni napad na tujce, ki so jih najeli za varovanje veleposlaništva. Ista oseba je bila podobnih dejanj obtožena tudi med delom na veleposlaništvu v drugih državah.

Tudi osebni varnostniki takratne zunanje ministrice Hillary Clinton so med njenimi uradnimi obiski plačevali za spolne usluge, to težavo pa so v poročilu označili za preveč domačo. "Odkrili smo tudi številne obtožbe o kaznivih dejanjih, ki pa nikoli niso bile preiskane," je za CBS povedala Aurelia Fedenisn, ki je te primere preiskovala pod okriljem inšpektorata. Začela se je preiskava o tem, kako zunanje ministrstvo obravnava takšne obtožbe, rezultati pa bodo znani poleti.

Zunanje ministrstvo: Vse obtožbe preiskujemo "Obtožbe o kaznivih dejanjih in neprimernem vedenju jemljemo resno in o tem izvedemo tudi preiskavo. Vsi primeri, ki jih CBS News omenja, so bili podrobno preiskani ali v teku preiskave, ko se zunanje ministrstvo odloča o ukrepih," je po poročanju BBC-ja povedala tiskovna predstavnica zunanjega ministrstva Jen Psaki.