Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
26. 3. 2014,
15.17

Osveženo pred

1 leto, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Ukrajina Vladimir Žirinovski

Natisni članek

Sreda, 26. 3. 2014, 15.17

1 leto, 10 mesecev

Ukrajino je treba ukiniti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Vladimir Žirinovski ima pogosto nenavadne ideje. Zdaj je predlagal ukinitev Ukrajine in ruske črke ы - oboje naj bi bilo barbarsko.

Ultranacionalistični vodja ruske Liberalnodemokratske stranke Vladimir Žirinovski se je nekoč daleč nazaj razvajal v slovenskih savnah, zdaj pa po Rusiji trosi provokativne ideje. Pretekli teden je na ambasade Poljske, Madžarske in Romunije poslal pismo, v katerem je predlagal, da bi si te države Ukrajino preprosto razdelile.

Predlagal je, da bi po zgledu krimskega referenduma podobno organizirali tudi v drugih delih Ukrajine, ki so nekoč pripadali drugim državam, nato pa bi dele priključili k tem državam in Ukrajino ukinili.

Poljaki idejo označili za absurdno Edini, ki so komentirali te ideje, so bili Poljaki. Poljaki in Ukrajinci so bili po prvi svetovni vojni zapleteni v enoletno vojno za nadzor nad vzhodno Galicijo in mesto Lvov. Tedaj so zmagali Poljaki, a so območje po drugi svetovni vojni priključili Sovjetski zvezi, galicijske Poljake pa preselili na Poljsko. Na ideje Žirinovskega so se na poljskem zunanjem ministrstvu odzvali z oznako "popolnoma absurdno".

"Le bolan um lahko dobi take ideje," je za poljsko državno televizijo dejal Tomasz Nalecz, svetovalec poljskega predsednika Bronislawa Komorowskega.

Barbarski zvok Um Vladimirja Žirinovskega pa je v istem tednu dobil še eno veličastno idejo. V dumi je namreč predlagal, da bi v ruski cirilici ukinili črko ы, ki označuje polglasni i. Črko je poimenoval "nemaren azijski tujek", ki ga Rusi težko izgovarjajo.

Polglasni i je v ruski jezik res prišel iz azijskih jezikov, najverjetneje iz mongolščine. "Le živali se oglašajo s takimi zvoki. Ta primitivni azijski glas je razlog, da nas ljudje v Evropi ne marajo," je v dumi lingvistično razpravljal Žirinovski in zatrdil, da je navadni i v ruskem jeziku popolnoma dovolj. Omenil je tudi, da je to glas, ki ga njegov sin nikoli ni znal izgovoriti.

Poleg ruske cirilice podoben znak poznajo tudi v beloruski cirilici, glas pa obstaja tudi v večini turških jezikov, denimo v kirgijščini in kazaščini, kjer ga uporabljalo celo večkrat v isti besedi.

Žirinovski dobro pozna kazaščino, saj je bil rojen v kazahstanskem mestu Alma-Ata. Zato so mu centralno-azijske države, nekdanje članice Sovjetske zveze, že dolgo trn v peti.

Priključil Kazahstan in ukinil poljubljanje

Pretekli mesec je denimo predlagal, da bi se moralo pet centralno-azijskih držav priključiti Rusiji. Osnovale bi Centralno-azijsko federalno regijo z glavnim mestom Verny (rusko: predan), kakor se je nekoč imenovala Alma-Ata. Predlog je seveda naletel na ogorčenje in v rodnem Kazahstanu je verjetno že nezaželena oseba.

Poleg državnih in lingvističnih zadev pa je Žirinovski prepričan, da je treba spremeniti tudi ruske navade, recimo tudi rusko navado poljubljanja v pozdrav. Prav tako v dumi je predlagal, da bi z zakonom ukinili poljubljanje na lice ter bi se od zdaj v pozdrav poljubljali na čelo. Ob tem pa ni pozabil opomniti, da bi morali pred poljubom vedno dezinficirati mesto poljuba. Ideje velikega uma, ni kaj.

Ne spreglejte