Sobota,
12. 11. 2022,
8.31

Osveženo pred

1 leto, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

74

Natisni članek

Vladimir Putin Volodimir Zelenski agresija vojna Rusija Ukrajina

Sobota, 12. 11. 2022, 8.31

1 leto, 4 mesece

262. dan ruske agresije v Ukrajini

Putin naročil močno orožje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

74

Vladimir Putin | Putin je pred 11 meseci napovedal izstrelitev, ki vključuje cirkon. | Foto Guliver Image

Putin je pred 11 meseci napovedal izstrelitev, ki vključuje cirkon.

Foto: Guliver Image

262. dan vojne v Ukrajini. Ruska državna tiskovna agencija Tass je sporočila, da je od vira blizu obrambnega ministrstva izvedela, da so naročili dodatno serijo najsodobnejših hiperzvočnih raket cirkon. Podpisana pogodba vključuje več deset raket, ki naj bi bile dokončane leta 2023. Uradne potrditve novega naročila močnega orožja za zdaj še ni. 

Dnevni pregled najpomembnejših dogodkov:

19.27
 Zelenski: Ponovno smo prevzeli nadzor nad več kot 60 naselji v regiji Herson
16.26 Putin naročil močno orožje
16.08 Po osvoboditvi Hersona Ukrajinci Twitter preplavili s fotografijami lubenic
15.47 Sestanek ZN in Rusije glede izvoza žita ni prinesel preboja
15.15 Objavljen videoposnetek včerajšnje eksplozije na jezu
12.52 Sredi ruševin v Ukrajini vznikajo nova Banksyjeva dela
10.21 Zunanji minister Kuleba: Rusija je nazadovala in bo poražena
8.15 Prebivalci Hersona pozdravili ukrajinske vojake

19.27 Zelenski: Ponovno smo prevzeli nadzor nad več kot 60 naselji v regiji Herson

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je dejal, da je ukrajinska vojska vzpostavila nadzor nad več kot 60 naselji v regiji Herson in da se tam izvajajo "stabilizacijski ukrepi".

Dodal je, da je ruska vojska pred begom uničila vso kritično infrastrukturo v Hersonu, vključno s komunikacijami, oskrbo z vodo, ogrevanjem in elektriko.

16.26 Putin naročil močno orožje

Ruska državna tiskovna agencija Tass je sporočila, da je od vira blizu obrambnega ministrstva izvedela, da so naročili dodatno serijo najsodobnejših hiperzvočnih raket cirkon, ki naj bi bile neustavljive.

Kot je bilo napovedano, je bila prva pogodba za proizvodnjo serije Zircon podpisana poleti 2021, nova pa nekoliko kasneje. Vključuje več deset raket, ki naj bi bile dokončane leta 2023, vendar za zdaj še ni uradne potrditve novega naročila močnega orožja.

Na raketi so opravili vrsto preizkusov. Raketa, ki je bila 28. maja izstreljena z vojaške ladje v Barentsovem morju, je zadela 1005,84 kilometra oddaljeno tarčo v zalivu Belo Morje, piše Tass.

Britanski Daily Mail navaja, da novica o novih naročilih raket vzbuja dvom o tem, ali bo raketa RS-28 Sarmat (Satan-1), s katero se je hvalil ruski predsednik Vladimir Putin, napotena pravočasno.

RS-28 Sarmat velja za najmočnejšo rusko medcelinsko balistično raketo. Javnosti je bila predstavljena med Putinovim nagovorom javnosti leta 2018. Takrat je dejal, da gre za orožje naslednje generacije, ki lahko prebije "vsak sistem protiraketne obrambe".

Ta teden je bilo objavljeno, da bi se drugi test Satan-2 lahko zgodil pred koncem leta. Vendar pa se domneva, da je Kremelj nameraval Satana-2 s svojimi silami preizkusiti pred začetkom leta 2023. Spomnimo, Putin je pred 11 meseci napovedal izstrelitev, ki vključuje cirkon.

16.08 Po osvoboditvi Hersona Ukrajinci Twitter preplavili s fotografijami lubenic

Ukrajinci po osvoboditvi Hersona Twitter zasipajo s fotografijami lubenic. Včeraj osvobojena pokrajina Herson je namreč znana po lubenicah. BBC Sounds navaja, da večina lubenic v Ukrajini prihaja iz regije Herson. Po reki Dneper jih do Kijeva pripeljejo s čolnom. Ker je bil Herson pod rusko okupacijo, ukrajinski kmetje niso mogli pošiljati svojih lubenic. Lubenica je postala simbol Hersona in ozemelj pod ruskim nadzorom.

15.47 Sestanek ZN in Rusije glede izvoza žita ni prinesel preboja

Neformalni petkov sestanek med predstavniki Združenih narodov in Rusije glede izvoza žita in gnojil iz Ukrajine in Rusije ni prinesel preboja, temveč sta si strani le izmenjali mnenja. Po srečanju so iz ZN sporočili, da si svet ne more privoščiti, da bi težave z globalno dostopnostjo do gnojil prerasle v globalno pomanjkanje hrane.

"Potekala je obsežna izmenjava mnenj o izvajanju črnomorske pobude za izvoz ukrajinske hrane in memoranduma med Rusijo in ZN o načinih racionalizacije izvoza ruskih kmetijskih proizvodov, ki sta sestavna dela enotnega paketa ukrepov za zagotavljanje svetovne prehranske varnosti," so v izjavi o petkovem neformalnem sestanku v Ženevi zapisali na ruskem zunanjem ministrstvu.

Pomembnejšega preboja predstavniki obeh strani na sestanku torej niso dosegli. Po poročanju ruske tiskovne agencije Tass so se prisotni strinjali, da bi le neoviran dostop do ruske hrane in gnojil na svetovnih trgih pripomogel k stabilizaciji cen in zagotovil prihodnjo letino.

"Svet si ne more privoščiti, da bi težave z globalno dostopnostjo gnojil prerasle v globalno pomanjkanje hrane," pa so v izjavi po srečanju sporočili iz ZN. "V razpravah je bil predstavljen napredek, dosežen pri omogočanju neoviranega izvoza hrane in gnojil, vključno z amonijakom, iz Ruske federacije na svetovne trge," so še zapisali.

Ob tem še vedno ostaja nejasno, ali je Moskva sploh pripravljena obnoviti sporazum o izvozu žita iz Ukrajine, veljavnost katerega poteče 19. novembra.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je medtem v luči omenjenega sestanka izjavil, da Turčija ni v položaju, da bi predlagala časovni okvir veljavnosti sporazuma o izvozu žita. Vendar pa bi po njegovi oceni ta moral veljati kar se da dolgo, navaja Reuters.

Erdogan je ob tem tudi napovedal, da se bo z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom predvidoma znova srečal čez dva ali tri dni, navaja Tass.

22. julija sta bila ob posredovanju ZN in Turčije v Istanbulu podpisana dva sporazuma – o izvozu ukrajinskega žita iz črnomorskih pristanišč ter o izvozu ruske hrane in gnojil kljub sankcijam, ki so jih zahodne države pred tem uvedle proti Moskvi.

ZN si prizadevajo za podaljšanje sporazuma o izvozu žita za eno leto. Ta se sicer izteče 19. novembra. Rusija se glede tega še ni izjasnila, med drugim zato, ker se po njeni oceni sporazum o izvozu ruske hrane in gnojil, ki naj bi veljal tri leta, ne spoštuje.

15.15 Objavljen videoposnetek včerajšnje eksplozije na jezu

Novinar Guardiana Luke Harding, ki je v Ukrajini, je včeraj poročal, da je ruska vojska razstrelila vso večjo infrastrukturo v provinci Herson, vključno z mostom čez jez Kahovka. Zdaj ni prehoda med osvobojenim desnim bregom Dnepra in okupiranim levim bregom, je še zapisal. Objavil je tudi videoposnetek. 

12.52 Sredi ruševin v Ukrajini vznikajo nova Banksyjeva dela

Anonimni britanski ulični umetnik Banksy je na svojem uradnem profilu na Instagramu nedavno objavil svoje najnovejšo delo, mural telovadke, ki ga je umestil na ostanke pročelja ukrajinske stavbe, uničene v ruskem bombardiranju. Več podobnih del je bilo v zadnjem času opaženih v Kijevu in njegovi okolici, kar je sprožilo ugibanja, da umetnik ustvarja v Ukrajini.

Delo, ki ga je slavni umetnik delil na Instagramu v petek zvečer, prikazuje telovadko, ki dela stojo med ruševinami po bombnem napadu v mestu Borodjanka v okolici ukrajinske prestolnice. Banksy je ob treh fotografijah dela pripisal zgolj "Borodjanka, Ukrajina".

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Banksy (@banksy)

Nekaj drugih muralov, ki so v zadnjem času vzniknili v Kijevu in okoliških mestih, Banksy za zdaj še ni uradno priznal za svoja dela, vendar jih odlikuje njegov prepoznaven slog. Eden, prav tako v Borodjanki, prikazuje otroka, ki v judo dvoboju premaga moškega, ki spominja na Vladimirja Putina, drugi, ki so ga opazili v mestu Irpin, pa ritmično telovadko z vratno opornico, ki nastopa s trakom ter navidezno lebdi tik nad luknjo v pročelju stavbe, na kateri se nahaja, poroča britanski BBC.

Borodjanka je bilo eno najbolj bombardiranih mest v Ukrajini takoj po ruski invaziji februarja letos. Ruski vojaki so v mestu, ki leži približno 50 kilometrov severozahodno od Kijeva, vztrajali več tednov po začetku vojne, ukrajinske sile pa so ga osvobodile aprila.

BBC omenja še četrto delo, pod katero se je morda prav tako podpisal Banksy. Mural na betonski obrambni strukturi v Kijevu prikazuje otroka, ki sedita na protitankovski oviri in jo uporabljata kot gugalnico.

Banksy je vse do danes kljub svetovni slavi ohranil anonimnost, njegova dela pa odlikuje kritičen komentar sodobnega časa. Umetnik je zaslovel z grafiti po ulicah angleškega mesta Bristol v zgodnjih 90. letih prejšnjega stoletja, v zadnjih desetletjih pa se njegove umetnine pojavljajo po različnih delih sveta.

10.21 Zunanji minister Kuleba: Rusija je nazadovala in bo poražena

Ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba, ki je trenutno v Kambodži na vrhu Aseana, pravi, da ponovno zavzetje Hersona kaže, da je Rusija nazadovala in bo poražena, poroča BBC. 

"To je še ena bitka, ki smo jo dobili. Rad bi vas spomnil, da smo od začetka vojne dobili bitko za Kijev, prisilili smo Rusijo, da se je umaknila s severovzhoda Ukrajine, dobili smo bitko za Harkov, zmagali smo v bitki za Herson. Torej, zmagujemo v bitkah na terenu, a vojna se nadaljuje. Morala v Ukrajini je zelo visoka, naša vojska bo še naprej osvobajala naše ozemlje, saj se borimo v obrambni vojni proti sovražniku, ki je vdrl v našo državo," je dejal Kuleba.

8.15 Prebivalci Hersona pozdravili ukrajinske vojake

Potem ko je Rusija sporočila, da se je popolnoma umaknila iz pomembnega južnega mesta Herson, so tamkajšnji prebivalci pozdravili ukrajinske vojake. Domačini so na ulicah razobesili ukrajinske zastave in ob prihodu kijevske vojske vzklikali. Nekateri so ob tabornem ognju dolgo v noč peli domoljubne pesmi in ob tem plesali.

Svoje novinarje na terenu v Hersonu imata med drugim britanski BBC in francoska tiskovna agencija AFP, ki poročata, da v mestu ponovno oddaja ukrajinska televizija. 

Herson je bil edina regionalna prestolnica, ki jo je Rusija zavzela po februarski invaziji. Umik Rusije velja za enega največjih ruskih porazov v tej vojni. Moskva je sporočila, da so z območja umaknili 30 tisoč vojakov, pa tudi okoli pet tisoč kosov vojaške opreme. Bela hiša je pozdravila "izjemno zmago", ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pa je umik označil za "zgodovinski dan". Neimenovan predstavnik proruskih oblasti v Hersonu je danes sporočil, da so upravno središče regije Herson po umiku iz istoimenskega mesta preselili v mesto Heničensk, ki leži na jugovzhodu regije ob Azovskem morju, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba je sicer v izjavi v Kambodži ob robu vrha Združenja držav jugovzhodne Azije (Asean) posvaril, da "se vojna nadaljuje", čeprav si seveda vsi želijo njenega konca. Opozoril je, da Rusija v Ukrajino še vedno pošilja nove vojake in orožje.

Novice Nekdanji varnostnik britanskega veleposlaništva priznal vohunjenje za Rusijo
Novice Neverjetno: ruskemu vojaku se je granata zagozdila med rebri, a ni umrl