Tina Vovk

Petek,
1. 9. 2017,
11.31

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

2

Natisni članek

kartel Mehika umor La China Melissa Calderon

Petek, 1. 9. 2017, 11.31

6 let, 7 mesecev

Ubijala je za zabavo, izdal pa jo je njen ljubimec

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

2

Sredi avgusta je dopolnila šele 33 let, a je že znana kot ena najbolj krvoločnih žensk. Pred slabima dvema letoma jo je policija le prijela, potem ko je za seboj pustila krvavo sled.

Za Melisso Margarito Calderon Ojeda so vedeli le redki, njen vzdevek La China (Azijka) pa je v Mehiki vzbujal strah in trepet.

Svoj strah vzbujajoč vzdevek je dobila leta 2005, ko jo je njen tedanji partner in ljubezen njenega življenja Erick Von Borstel vpeljal v svet trgovine z mamili in kartela Damaso, dela narkokartela Sinaloe. Na vrh kartela se je povzpela prek trupel - dobesedno.

Že leta 2008 je prevzela vodenje oboroženega krila kartela, težave pa so se pojavile, ko jo je vodja kartela leta 2015 hotel zamenjati z Abelom Quintero, osebo, ki je leta prej ubila Von Borstela. To je sprožilo vojno La Chine z Damasom. Proti njej je bil tako poleg policije eden najmočnejših kartelov v Mehiki, zato je varne hiše menjala tudi po dva do trikrat na teden.

Osebno ubila okoli 180 ljudi

Umori so na ulicah mehiškega mesteca La Paza s približno 200 tisoč prebivalci v prvih mesecih leta 2015 postali nekaj povsem vsakdanjega. Oblasti so postale pozorne, ko je število umorov v prvih mesecih preseglo število umorov v celem poprejšnjem letu. 

Poleg tega to niso bile običajne likvidacije, ki so jih bili vajeni iz obračunov med narkokarteli. Trupla so bila iznakažena, manjkali so jim udi, pogosto jih niso mogli niti identificirati.

Brutalni umori, ki jim ni bilo videti konca, so nosili podpis "mehiške kraljice smrti," kakor so La Chino poimenovali mehiški mediji. Oblasti okoli 180 umorov, povezanih z La Chino, v slabem letu dni niso mogle ignorirati. Kraljica smrti je imela pod seboj mrežo ljudi, plačanih morilcev in prepordajalcev mamil, ki so bili prepoznavni po rdečih motorjih, a je umore rada izvrševala sama.

Sama opravila umazano delo

"Ni bila ena tistih, ki so umazano delo radi prepuščali drugim, ki ukažejo, da se nekoga ubije daleč od njihovih oči. Rada je sama pomočila roke v kri in to je bil razlog, da se je v desetih letih povzdignila od navadnega kriminalca do najmočnejše ženske v La Pazu in okolici," je policiji povedal njen nekdanji fant Pedro "El Chino" Gomez, ko so ga aretirali.

Prav El Chino je bil tisti, ki je izdal svojo nekdanjo ljubimko. Potem ko je najmanj šestkrat v zadnjem trenutku ubežala aretaciji, so jo konec leta 2015 prijeli, ko se je vkrcavala na svoje zasebno letalo. Po njeni aretaciji septembra 2015 se je število umorov zmanjšalo za 300 odstotkov.

El Chino jo je izdal, ker ga je prestrašila njena sla po ubijanju. Kaplja (krvi) čez rob je bil umor enega izmed njenih najtesnejših sodelavcev, ki ga je najprej polila s solno kislino, nato pa zabodla z nožem in mu odrezala roke. "Tedaj sem imel dovolj, odločil sem se, da nočem imeti več opravka z njo. To sem ji sporočil po mobilnem telefonu, nato pa sem se skril," je povedal policiji.

Ubijala je iz zabave

"Postala je pošast, ni več ubijala zaradi obrambe, ampak iz zabave. Zabavala se je, ko je mučila ljudi ter je postajala vse hujša. Vse to sem prenašal, ker me je bilo strah, da me bo našla in ubila, če jo zapustim," je še povedal El Chino, ki je med drugim tudi opisal, kako je rada  ubijala: "Svoji prijateljici La Gaby, ženski, katere videz je moške redko pustil ravnodušne, je zaupala bolj kot komur koli drugemu. Oblekla bi oprijeto minikrilo, obula čevlje z visoko peto in stala ob cesti, dokler ne bi mimo pripeljala žrtev. V tistem trenutku bi se La Gaby pretvarjala, da je pijana, žrtev pa bi zaustavila avtomobil, da bi ji pomagala. Tedaj se je iz teme izza hrbta pojavila La China in žrtev ustrelila."

Kraljica smrti je zdaj v zaporu, njena kraljevina terorja pa je končana.