Ponedeljek,
18. 7. 2016,
6.48

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,28

15

Natisni članek

Recep Tayyip Erdogan Turčija

Ponedeljek, 18. 7. 2016, 6.48

6 let, 7 mesecev

Svarila Turčiji: Država, ki želi postati članica EU, ne sme uvesti smrtne kazni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,28

15

Recep Tayyip Erdogan, Turčija | Foto Reuters

Foto: Reuters

V Turčiji so po neuspelem petkovem vojaškem udaru aretirali že več kot 7.500 ljudi. EU in svet opozarjata Turčijo, naj pri kaznovanju prevratnikov upošteva človekove pravice in naj ne uvede smrtne kazni.

Po poskusu udara so doslej priprli 7.543 ljudi. Med pridržanimi so 103 generali in admirali, med njimi domnevna vodja puča, general Mehmet Disli in nekdanji vodja letalskih sil, general Akin Öztürk, ki je bil tudi član vrhovnega vojaškega sveta.

Število mrtvih se je povzpelo na 232, ranjenih je več kot 1.400. "Nadaljevali bomo čiščenje virusa iz vseh državnih institucij, ker se je virus razširil," je Erdogan napovedal na pogrebu žrtev neuspelega prevrata. Turškega predsednika so na pogrebu njegovega političnega zaveznika Erola Olcaka in njegovega najstniškega sina zalile solze.

Evropa svari "sultana"

Evropski predstavniki so Erdogana, ki si je v 14 letih na oblasti nabral toliko moči, da ga primerjajo s sultani, opozorili, da po udaru ni dobil dovoljenja za kršenje človekovih pravic in da naj konča čistke. Posebej zaskrbljeni so zaradi Erdoganove napovedi, da bi rad ponovno uvedel smrtno kazen, češ da si izdajalci zaslužijo najstrožjo kazen. Turčija je smrtno kazen ukinila leta 2004 v okviru kandidature za članstvo v EU.

Francoski zunanji minister Jean-Marc Ayrault je dejal, da Evropa in svet Erdoganu, sicer pomembnemu sogovorniku EU glede številnih žgočih tem, tudi begunskega vprašanja, ne bosta dovolila, da krši človekove pravice. Nemška kanclerka Angela Merkel je poskus državnega udara obsodila, hkrati pa pozvala turškega predsednika, naj spoštuje človekove pravice pučistov.

Ameriški državni sekretar John Kerry je Turčijo opozoril, da mora upoštevati najvišje standarde pri spoštovanju demokratičnih institucij in pravne države. Če jih ne bo, lahko pride navzkriž tudi z načeli zveze Nato in ogrozi svoje članstvo v tej organizaciji.

"Zakon o uvedbi smrtne kazni bom potrdil, če ga bo sprejel parlament"

Erdogan pa je na opozorila iz sveta odvrnil le, da bo zakon o ponovni uvedbi smrtne kazni potrdil, če ga bo sprejel turški parlament.

Turška vlada je sicer v Istanbul napotila dodatnih 1800 pripadnikov posebnih enot policije, ki bodo v oklepnih vozilih nameščeni na strateških točkah v mestu. Po navedbah virov iz turških vladnih krogov so minulo noč celoten zračni prostor nad Turčijo preletavala vojaška letala F-16.