Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
7. 3. 2016,
12.55

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

1

Natisni članek

Miro Cerar migranti

Ponedeljek, 7. 3. 2016, 12.55

6 let, 7 mesecev

Turčija od EU zahteva dodatne tri milijarde evrov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

1

Turčija je na vrhu z EU zahtevala dodatne tri milijarde evrov do leta 2018 za izboljšanje življenjskih pogojev sirskih beguncev v državi, je povedal predsednik Evropskega parlamenta Martin Schulz.

Ali bo Turčija ta denar dejansko dobila, je odvisno predvsem od držav članic EU, je dejal na novinarski konferenci po pogovorih evropskih voditeljev s turškim premierjem Ahmetom Davutoglujem. Države EU so se glede doslej dogovorjenih treh milijard evrov pomoči Turčiji odzivale dokaj počasi, je menil Schulz.

Turčija naj bi zahtevala tudi pospešitev vizumske liberalizacije Turčija je, sodeč po osnutku svojega predloga, zahtevala tudi pospešitev vizumske liberalizacije. Želi, da začne ta veljati že junija, ne oktobra, kot je sedaj predvideno v primeru uresničitve vseh pogojev. Evropski parlament je pripravljen razpravljati o pospešitvi vizumske liberalizacije, vendar morajo biti za to izpolnjeni vsi pogoji, je o tem dejal Schulz.

Nelogična zahteva? Največ prahu pa dviga turška zahteva v povezavi z izmenjavo prebežnikov. Turčija naj bi zahtevala, da za vsakega sprejetega Sirca iz Grčije unija v zameno sprejme enega sirskega begunca iz Turčije. Ta predlog v Bruslju neuradno opisujejo kot povsem nelogičen.

Zaprtje balkanske poti za nezakonite migrante je absolutno nujno, je poudaril slovenski premier Miro Cerar ob prihodu na izredni vrh EU in Turčije v Bruslju. Prav tako je Cerar izpostavil, da je Slovenija po prenehanju navala nezakonitih migracij pripravljena sprejeti prve begunce v sklopu evropskega načrta za premestitev, v okviru katerega se je zavezala, da bo v letu in pol sprejela 567 beguncev. Slovenija bo po premierjevih besedah aprila sprejela prvih 40 do 50 beguncev in potem vsak mesec približno toliko, tako da bi v letu in pol prišli do omenjene številke 567.

Po Cerarjevih besedah je potrebno v skladu z evropskim načrtom za premestitev beguncev znotraj unije omogočiti bivanje v EU tistim, ki imajo pravno utemeljen razlog za to.

Merklova proti zaprtju zahodnobalkanske migrantske poti Nemška kanclerka Angela Merkel se je pred začetkom izrednega vrha izrekla proti zaprtju zahodnobalkanske migrantske poti. "Ni mogoče, da se karkoli zapre," je dejala. Britanski premier David Cameron je dodal, da se Velika Britanija ne bo pridružila skupnemu azilnemu sistemu EU. Cameron je ob tem znova opozoril na poseben status Velike Britanije v EU in na to, da njegova država ni del schengna.

Na grško-makedonski meji pa se nadaljujejo kritične razmere. Pred mejo se še zmeraj zadržuje okoli 13.000 migrantov. Po poročanju grških medijev je Makedonija mejo zaprla tudi za tovorne vlake, danes pa meje ni prečkal še noben migrant.

Ne spreglejte