Nedelja,
19. 5. 2013,
17.49

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

hujšanje

Nedelja, 19. 5. 2013, 17.49

8 let

Tudi Afričanke želijo biti vitke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Stoletja je veljajo, da so Sudanke lepe, če so obilnejše postave. Toda tudi v Sudanu se je spremenil lepotni ideal - Sudanke so zavzele fitnes centre, da bi postale vitkejše.

Sudan je konzervativna država in še pred nekaj leti bi bilo nedoumljivo, da bi ženske hodile v telovadnice in fitnes centre. Toda sedaj je vse drugače. "Veliko ljudi želi telovaditi," je za BBC povedal Amal Ahmed, trenerka fitnesa iz Kartuma: "Ženske želijo biti vitke, predvsem se želijo znebiti trebuha."

Fitnes center Sama Style je eden izmed tridesetih novih telovadnic, ki so jih v zadnjem letu odprli v sudanskem glavnem mestu. Mnogo med njimi je namenjenih izključno ženskam. Najpopularnejša vadba je aerobika. Vse skupine so zasedene, imajo celo čakalno listo.

Debelost je v Sudanu velik problem. Mnoge Sudanke za vadbo motivirajo zdravstveni razlogi, veliko pa je takih, ki želijo le biti vitkejše. "V Sudanu ni več zaželeno biti debel. Sudanke želijo izgledati tako kot ženske na Zahodu," je pripomnila trenerka fitnesa in nasmejana dodala: "Edini, ki bodo ostali debeli bodo moški."

Nekoč so neveste pitali Kulturni premik je res neverjeten. Še dve generaciji nazaj je bila v Sudanu navada, da so dekleta pred poroko nasilno hranili, da bi se odebelile. Biti debel je bilo lepo. Še v tridesetih letih preteklega stoletja, ko so se dekleta poročale pred puberteto so jih obilno hranili.

"S tem so bila dekleta videti starejša, z bolj razvitimi telesi," je opozorila etnologinja Sadia Elsalahi: "Posebno so bila lepi zaobljeni boki in debela stegna." Zato so dekle, ko je bila zaročena, posadili v posebej izrezano luknjo v postelji, kjer je sedela celo leto in so ji nosili hrano. Ko je s telesom zapolnila celo luknjo, je bila godna za poroko. V tem pa je bila tudi ekonomska računica: težja kot je bila nevesta, več zlata so morali plačati zanjo.

"Ideja o debelosti kot lepotnem idealu pripada našim očetom in dedom," trdi Nusaiba Abdelaziz, študentka iz Kartuma: "Sedaj želimo vse biti vitke." Toda njihova želja je pogosto v nasprotju z mnenjem družine. "Čeprav pazim, da ne jem obilne hrane, me mama nenehno sili, da moram jesti, češ da sem presuha," potoži. Vse hočejo imeti stil, beseda, ki v Sudan pomeni vitka in lepa.

"Prišlo je do velikega preobrata v tem, kako mlada dekleta dojemajo svoje telo," je povedala Nafisa Bedri, profesorica za ženske študije v Kartumu. V raziskavi je opazila, da se je povečal odstotek tistih, ki trdijo da so predebele, čeprav v resnici niso. "Mediji so med mladimi ženskami ustvarili podobo lepote vitkih žensk. Zato želijo biti vse vitke kot manekenke, ki jih vidijo na satelitskih programih," meni. Sedaj namesto, da bi se pred poroko debelile, hujšajo.

Toda ena izmed značilnosti preteklega lepotnega ideala je kljub temu ostala: ne glede kako vitke so mlade Sudanke, vse si želijo imeti obilna stegna in zadnjice.