Četrtek,
31. 8. 2023,
18.10

Osveženo pred

1 leto, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,03

Natisni članek

Natisni članek

ZDA Georgia sojenje volitve sodišče Donald Trump

Četrtek, 31. 8. 2023, 18.10

1 leto, 1 mesec

Trump znova na sodišču: Nedolžen sem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,03
Donald Trump | Nekdanji predsednik ZDA je sicer večkrat zanikal kakršnokoli kršitev in sodne procese proti sebi označil za politično motivirane. | Foto Reuters

Nekdanji predsednik ZDA je sicer večkrat zanikal kakršnokoli kršitev in sodne procese proti sebi označil za politično motivirane.

Foto: Reuters

Nekdanji predsednik ZDA Donald Trump se je danes na sodišču v Georgii izrekel za nedolžnega glede obtožb, da je vodil kriminalno zaroto z namenom izpodbijanja rezultatov predsedniških volitev leta 2020 v tej zvezni državi na jugu ZDA, poročajo tuje tiskovne agencije.

Trump, ki je obtožen 13 kaznivih dejanj, se je ob tem odpovedal pravici do prisotnosti na branju obtožnice, ki je predvideno za prihodnjo sredo.

"Ker razumem svoje pravice, se svobodno in prostovoljno odpovedujem pravici, da sem navzoč pri vložitvi obtožnice, in pravici, da mi jo preberejo na sodišču," je po navedbah britanskega BBC zapisano v podpisanem dokumentu, ki ga je danes vložil na sodišču.

Trump je ena od 19 oseb, ki so obtožene kovanja zarote z namenom izpodbijanja izida volitev v Georgii leta 2020. Prejšnji teden se je predal oblastem v zaporu okrožja Fulton v Atlanti. Pri tem so ga tudi fotografirali, s tem pa je postal prvi predsednik ZDA v zgodovini z zaporniško fotografijo.

Nekdanji predsednik ZDA je sicer večkrat zanikal kakršnokoli kršitev in sodne procese proti sebi označil za politično motivirane. Trump vztraja, da ga sodno preganjajo, ker želijo vplivati na tekmo pred predsedniškimi volitvami prihodnje leto, saj je kljub štirim obtožnicam favorit za republikanskega predsedniškega kandidata.

Donald Trump
Novice Trump označil datum za začetek sojenja za vmešavanje v volitve
Donald Trump
Novice Sojenje Trumpu se bo začelo 4. marca prihodnje leto
Donald Trump
Novice Zaporniška fotografija postala simbol Trumpove kampanje
Donald Trump
Novice Trump se je predal oblastem v Georgii
Donald Trump
Novice Trump naj bi se danes predal oblastem v Georgii