Ponedeljek,
14. 8. 2017,
20.27

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,63

5

Natisni članek

Donald Trump Angela Merkel nacizem

Ponedeljek, 14. 8. 2017, 20.27

6 let, 7 mesecev

Trump: Rasizem je zlo, neonacisti pa kriminalci in suroveži

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,63

5

Donald Trump | Foto Reuters

Foto: Reuters

Po dveh dneh močnih pritiskov in kritik tako republikancev kot demokratov je ameriški predsednik Donald Trump le nedvoumno obsodil rasizem kot zlo, neonacistične in druge bele rasistične organizacije pa označil za kriminalne. Trump se uvodoma ni odzval na nasilje v Virginiji konec tedna, v prvi izjavi pa je obsodil obe strani.

Konec tedna so se v Charlottesvillu v Virginiji zbrali neonacisti na protestnem shodu proti odločitvi mestnega sveta, da iz parka odstrani kip generala konfederacije Roberta Leeja. Opozoriti so želeli na "hudo trpljenje" bele rase, ki menda nima nobenega zaščitnika ali privilegijev v sodobnih ZDA, kot jih imajo pripadniki manjšin.

Proti nacistom v rjavih srajcah, ki so nosili bakle in nacistične zastave s kljukastim križem ter majice in napise z "modrimi mislimi" Adolfa Hitlerja, so se postavili protestniki, prišlo je do spopadov, ki so doživeli vrhunec, ko je rasist z avtomobilom zapeljal v množico protestnikov in ubil žensko. Mladega rasista so zaprli in bo obtožen terorizma. Rasist je poškodoval še 19 ljudi, v času protestov pa sta umrla tudi dva policista zaradi nesreče helikopterja.


V ZDA spopad med skrajnimi desničarji in njihovimi nasprotniki #foto 

Med glavnimi obrazi shoda neonacistov v ZDA študent hrvaškega rodu #video


Video je v angleškem jeziku.

Molčal tako dolgo, da so ga začeli kritizirati tudi republikanci

Trump je molčal dovolj časa, da so ga začeli kritizirati tudi republikanci, še posebej ko je v soboto le prišel na dan z izjavo, ki je delila krivdo za nasilje na številne strani brez posebne obsodbe rasizma in neonacizma.

Še pred Donaldom se je oglasila prva dama ZDA Melania Trump. | Foto: Reuters Še pred Donaldom se je oglasila prva dama ZDA Melania Trump. Foto: Reuters Najprej se je iz Bele hiše oglasila prva dama Melania Trump, ki se prav tako ni opredeljevala razen proti nasilju, v ponedeljek pa jo spet, enako kot po govoru na republikanski nacionalni konvenciji lani v Clevelandu, obtožujejo kopiranja izjave prve dame Michelle Obama izpred nekaj leti.

Pomanjkanje jasne obsodbe rasizma in nacizma je spravilo v obup redke preživele veterane druge svetovne vojne. Ti so umirali v boju proti ideologiji, ki jo zdaj širijo ljudje, ki se imajo za domoljube.

Vidni republikanski politiki v kongresu niso čakali na Trumpa ter bili nemudoma jasni in ostri. Trumpov svetovalec za nacionalno varnost, general Herbert McMaster, je dejal, da ni dvoma, da gre za terorizem.

Kdo je kriv, da je čakal tako dolgo?

Nekdanji direktor za komunikacije Bele hiše z najkrajšim rokom trajanja Anthony Scaramucci je za televizijo ABC povedal, da je za Trumpovo mlačno izjavo kriv politični strateg Bele hiše in skrajni desničar Steve Bannon. Zdaj so se okrepila mnenja, da so Bannonu dnevi na položaju šteti.

Člani administracije so sicer obsodili rasiste, vendar v isti sapi napadli medije, da se obremenjujejo s Trumpovo izjavo. To je na potovanju po Južni Ameriki izjavil podpredsednik ZDA Mike Pence.

Pravosodni minister Jeff Sessions je v ponedeljek zjutraj izjavil, da je voznik avtomobila nedvomno terorist ter da je šlo za nesprejemljiv in zloben napad, ki ne sme imeti prostora v ZDA. Obenem je branil Trumpa, da je obsodil nasilje.

Bela hiša je uradno izjavo podala v nedeljo. | Foto: Reuters Bela hiša je uradno izjavo podala v nedeljo. Foto: Reuters

Bela hiša v nedeljo, Trump v ponedeljek

Trump je v soboto obsodil nasilje številnih strani, v nedeljo je Bela hiša brez njega izdala obsodbo rasizma. Predsednik je enako storil šele v ponedeljek, ko je prekinil dopust v New Jerseyju in prišel v Washington, kjer sta mu poročilo o dogajanju predala Sessions in novi direktor FBI Christopher Wray.

"Rasizem je zlo. Tisti, ki v njegovem imenu povzročajo nasilje, so kriminalci in suroveži, vključno s Kukluksklanom, neonacisti in drugimi sovražnimi skupinami, ki so odvratne za vse, kar nam je ljubo kot Američanom," je sporočil Trump.

Za temnopoltega glavnega izvršnega direktorja farmacevtskega velikana Merc Kennetha Fraiserja je Trumpovo razsvetljenje prišlo prepozno in zjutraj je odstopil iz predsednikovega svetovalnega telesa o predelovalni industriji v Ameriki. Sporočil je, da morajo voditelji ZDA jasno in brez dvoma zavrniti izraze sovraštva in nestrpnosti.

Trump tokrat ni okleval kot z izjavo po nasilju v Charlottesvillu in je nemudoma na Twitterju zapisal, da bo imel Fraiser zdaj zagotovo več časa, da zniža oderuške cene zdravil v ZDA.

Merklova nasilje na shodu v Virginiji označila za ostudno

Nemška kanclerka Angela Merkel je vedenje skrajnih desničarjev na sobotnem shodu v ameriški zvezni državi Virginija, ki se je sprevrgel v nasilje, označila za ostudno, je dejal tiskovni predstavnik Merklove Steffen Seibert. Obsodila je tudi napad, v katerem je voznik zapeljal med protirasistične protestnike in pri tem ubil žensko.