Aleš Žužek

Četrtek,
19. 11. 2015,
8.54

Osveženo pred

3 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Palantir Peter Thiel terorizem

Četrtek, 19. 11. 2015, 8.54

3 leta, 10 mesecev

To je vsevidni mož, ki je s pomočjo Cie postal milijarder

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Milijarder Alex Karp je prvi mož podjetje Palantir. To najpomembnejše podjetje na svetu, kot mu pravi Karp, naj bi pomagalo ubiti vodjo teroristične mreže Al Kaida Osamo bin Ladna.

"Na Palantir ne mislim samo takrat, ko plavam, izvajam qigong (kitajska meditativna telovadba, op. p.) ali imam spolne odnose," je v intervjuju za ameriško poslovno revijo Forbes pred leti dejal Karp. Zaradi te in podobnih izjav ga imajo nekateri za največjega čudaka v Silicijevi dolini. Levičarski sin hipijevskih staršev Zdaj 48-letni Karp ima zanimivo preteklost. Sin intelektualnih hipijevskih staršev je bil v mladosti družbeno kritičen. Na Stanfordu je študiral pravo ter si delil sobo s Petrom Thielom, poznejšim ustanoviteljem PayPala, podjetja za varno plačevanje s kreditnimi karticami s pomočjo interneta, in prvim pomembnim vlagateljem v družbeno omrežje Facebook.

S Thielom, ki je konservativni libertarec, sta polemizirala tudi o vlogi države. Medtem ko je Thiel nasprotoval preveliki vlogi države z libertarnega političnega zornega kota, je Karp kritiziral ZDA z levega zornega kota, piše nemški tednik Manager Magazin. Nato sta se njuni poti za nekaj časa razšli.

Karp navdušen nad neomarksistično kritično teorijo Karp je odšel na doktorski študij v Nemčijo, in sicer na frankfurtsko univerzo, središče neomarksistične družbenokritične teorije. Njegova mentorica je bila feministična socialna psihologinja Karola Brede, predaval naj bi mu tudi znani nemški levičarski filozof in sociolog Jürgen Habermas.

Karp je v Frankfurtu doktoriral leta 2002, njegova doktorska disertacija ima naslov Aggresion in der Lebenswelt (sl. Napadalnost v življenjskem svetu). Od takrat se lahko poleg pravniškega doktorata ponaša tudi z doktoratom iz socialne teorije. Prijetni spomini na anonimnost Na svoja študijska leta v Nemčiji ima zelo prijetne spomine, še zlasti zdaj, ko je vedno obkrožen s telesnimi stražarji. "Na banki sem imel 40 tisoč dolarjev, nihče ni vedel, kje sem. Ljubil sem takšen način življenja," se spominja Karp, ki se je rad udeleževal študentskih zabav.

Po vrnitvi v ZDA je Karp leta 2004 postal soustanovitelj tehnološkega start-up podjetja Palantir oziroma uradno Palantir Technologies. Pobudnik in glavni financer podjetja je bil njegov nekdanji sostanovalec Thiel. Kako braniti državljanske svoboščine s pomočjo nadzora Ta je zagovornik čim manjše vloge države, toda pod vplivom terorističnih napadov na New York 11. septembra 2001 se je odločil, da bo vzpostavil sistem za nadzor, ki bo branil svobodo državljanov pred teroristično grožnjo.

Poklical je Karpa in ga prepričal, da je sodeloval pri ustanovitvi podjetja Palantir. Navdih za ime podjetja je Thiel našel v Tolkienovem Gospodarju prstanov, kjer je palantir kristalni krogli podoben kamen. Palantir pomeni vsevidni kamen oziroma kamen, ki vidi daleč.

Zakaj sivolasi Karp postane direktor Palantirja S Palantirjem je želel Thiel nadaljevati razvoj programa, ki so ga pri PayPalu razvili za odkrivanje prevar s kreditnimi karticami. Ta program je v zelo kratkem času analiziral zelo veliko količino podatkov iz različnih virov.

Toda ameriške varnostne službe najprej niso bile preveč navdušene nad sodelovanjem s Thielom in njegovi sodelavci. Nato naj bi Joe Lonsdale, eden od ustanoviteljev podjetja, dejal, da na čelu podjetja potrebujejo nekoga z bolj sivimi lasmi, saj jih bodo v Cii tako bolj resno jemali. In tako je direktor Palantirja postal osiveli Karp.

Cia denarno podpre Palantir Palantir je pozneje le dobil dva milijona ameriških dolarjev (1,9 milijona evrov) iz sklada In-Q-Tel, ki je povezan z ameriško obveščevalno službo Cio. Ta sklad je bil ustanovljen zato, da bi premostil prepad med tehnološkimi potrebami ameriških obveščevalnih služb in zasebnimi inovativnimi podjetji.

Čeprav so dobili denar Cie, pa so v Palantirju prvo pogodbo s Cio podpisali šele leta 2008. Prvo pogodbo z zasebnim podjetjem pa je Palantir podpisal leta 2010, in sicer z banko JPMorgan Chase.

Ubijalska aplikacija za terorista Osamo? Palantir je razvil dva programa za analizo podatkov. Palantir Gotham uporabljajo obveščevalne in varnostne službe (Cia, FBI, NSA, ameriško obrambno ministrstvo …), Palantir Metropolis pa "civilisti" – hedge skladi, banke in druge finančne ustanove.

Palantir je postal znan, ko so se pojavile govorice, da je prav njegova tehnologija ameriškim obveščevalcem omogočila odkritje kraja, kjer se je skrival vodja teroristične organizacije Al Kaida Osama bin Laden. Tega so maja 2011 ubili ameriški specialci v Pakistanu. Palantir je kmalu dobil vzdevek Killer App (sl. Ubijalska aplikacija).

Milijarder Karp Po izbruhu afere z žvižgačem Edwardom Snowdnom so nekateri domnevali, da je program Prism, s katerim je NSA zbirala podatke, povezan s Palantirjem, a so to v podjetju zanikali.

Zdaj je Palantir vreden že 20 milijard ameriških dolarjev (slabih 19 milijard evrov), Karp pa je postal milijarder. Po Forbesu ima pod palcem 1,6 milijarde ameriških dolarjev (1,5 milijarde evrov) premoženja. Palantirja ni na borzi, saj bi uvrstitev podjetja na borzo le otežila njegovo vodenje, pojasnjuje Karp.