Aleš Žužek

Torek,
31. 3. 2015,
13.42

Osveženo pred

8 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Kitajska

Natisni članek

Torek, 31. 3. 2015, 13.42

8 let, 4 mesece

To je velikan, ki se vse bolj opoteka

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Kitajsko gospodarstvo je v vse večjih težavah. Kitajska centralna banka tako že premišljuje ukrepih, ki bi preprečili deflacijo: nižanje obrestne mere in kvantitativno sproščanje.

Kitajska gospodarska rast je tako slabotna, kot je bila nazadnje v devetdesetih letih prejšnjega stoletja. Uradni kitajski cilj je, da bi bila letošnja rast bruto domačega proizvoda (BDP) sedem odstotkov, a je vprašanje, ali se bo to uresničilo, piše ameriška spletna stran Business Insider.

Strah pred deflacijo Trg nepremičnin se upočasnjuje, banke imajo na kupe dolga, dobički podjetij se manjšajo. Morebitna deflacija bi lahko povzročila težave pri odplačevanju dolgov. Kitajska je do zdaj zatrjevala, da so razmere pod nadzorom, zdaj pa kaže, da se ogrevajo za intervencijske ukrepe.

Guverner kitajske centralne banke Zhou Xiaochuan je pred dnevi prvič dejal, da je kitajska gospodarska rast padla malce več, kot so pričakovali. Pada tudi kitajska inflacija, zato pozorno spremljajo trende, da se ne bi pojavila deflacija.

Nižanje obrestnih mer in kvantitativno sproščanje Guverner je zatrdil tudi, da ima kitajska centralna banka dovolj prostora za uvedbo programa kvantitativnega sproščanja in za nižanje obrestnih mer.

Upočasnjevanje kitajske gospodarske rasti je posledica načrtne odločitve kitajskih oblasti, da preoblikujejo kitajsko gospodarstvo iz gospodarstva, ki temelji na tujih naložbah, v gospodarstvo, ki temelji na domači porabi. Kitajska vlada je prepričana, da je to edina pot, če hoče Kitajska postati supersila na trdnih temeljih.

Kako protikorupcijska kampanja slabi kitajsko gospodarstvo Padanje gospodarske rasti pa je tudi posledica protikorupcijske politike kitajskega predsednika Xi Jinpinga: kitajski superbogataši se bojijo zapravljati, številni visoki uradniki in poslovneži so obsojeni na zaporne kazni. Vse to ovira poslovanje v državi.

Politični analitiki so prepričani tudi, da je za Xija protikorupcijska kampanja le sredstvo za utrjevanje oblasti in ne sredstvo za preoblikovanje Kitajske v sodobno in transparentno državo.