SiolNET. Novice Svet
1,42

termometer

  • Messenger
  • Messenger

To je posnetek Trumpovega pritiska za spremembo volilnega izida

1,42

termometer

Donald Trump
Foto: Reuters

Washington Post je v nedeljo objavil posnetek telefonskega pogovora predsednika ZDA Donalda Trumpa z državnim sekretarjem Georgie in njegovim odvetnikom, ki zaradi zahteve po ponarejanju izida volitev povzroča veliko javnega zgražanja. Republikanci so medtem vse bolj razdeljeni glede izida predsedniških volitev 3. novembra lani.

Prizadevanja nekaterih republikanskih kongresnikov za spreobrnitev volilnega izida v Trumpovo korist so v nedeljo doživela poplavo obsodb nekdanjih in zdajšnjih republikanskih uradnikov, ki opozarjajo, da gre za resno spodkopavanje vere Američanov v njihovo demokracijo, navaja STA.

Donald in Melania Trump Novice Še zadnja rešilna bilka za zakonca Trump?

Trumpu je z nedokazanimi trditvami o volilnih prevarah uspelo na svojo stran dobiti 12 republikanskih senatorjev in okrog sto članov predstavniškega doma, ki bodo v sredo ob uradnem štetju elektorskih glasov na skupnem zasedanju predstavniškega doma in senata vložili ugovor na Bidnovo zmago, piše STA.

Večkrat potrdili, da ni bilo nobenih omembe vrednih prevar

Volilni uradniki po zveznih državah, med njimi tudi republikanci, so večkrat potrdili, da ni bilo nobenih omembe vrednih prevar, kar so potrdila tudi številna sodišča, vse do vrhovnega, pa tudi Trumpov nekdanji pravosodni minister Bill Barr, FBI in uradniki, odgovorni za varno izvedbo volitev.

Washington Post objavil posnetek pogovora Trumpa

S porazom se ne morejo sprijazniti le Trump in nekateri njegovi svetovalci, odvetniki in oportunisti. Washington Post je zato objavil posnetek pogovora Trumpa z republikanskim državnim sekretarjem Georgie Bradom Raffenspergerjem in njegovim odvetnikom, da se lahko vsa Amerika seznani z dogajanjem, poroča STA.

Trump je na Raffenspergerja brez sramu in zadrege naravnost pritiskal, naj mu najde nekje 17.800 glasov, enega več, kot bi jih potreboval za zmago. Svetoval mu je, da naj potem pač razloži, da so se uvodoma ušteli, in bo postal junak.

Trump je trdil, da je slišal, da je zmagal za več sto tisoč glasov, da je slišal, da je podjetje, ki proizvaja stroje za štetje glasovnic, začelo odstranjevati stroje iz Georgie oziroma iz strojev pobirati določene dele in podobne neosnovane trditve. Trump je vse to le slišal, dokazov pa nima nobenih in Raffesnperger mu je brez uspeha poskušal razložiti, da so bile volitve poštene, zakonite in brez prevar ter da vse, kar navaja, preprosto res, še piše STA.

"Volitve so končane"

V nedeljo je na odločitev nekaterih republikancev s teksaškim senatorjem Tedom Cruzom na čelu, da vložijo ugovor na Bidnovo zmago, odgovorila skupina desetih senatorjev obeh strank. Med njimi so bili republikanci Mitt Romney, Susan Collins, Lisa Murkowski in Bill Cassidy. "Volitve so končane. Nadaljnji poskusi sejanja dvomov o izidu so v nasprotju z jasno izraženo voljo Američanov in so namenjeni le spodkopavanju zaupanja ljudi v že potrjene izide volitev," so po poročanju STA zapisali senatorji.

Republikanski guverner Marylanda Larry Hogan je sporočil, da se "uporniki" delajo norca iz sistema in iz Američanov. Nekdanji republikanski predsednik predstavniškega doma kongresa Paul Ryan je pristavil, da je Bidnova zmaga povsem legitimna, sejanje dvomov o tej pa spodkopava same temelje republike.

Republikanska kongresnica iz Wyominga in hči nekdanjega podpredsednika ZDA Dicka Cheneyja Liz Cheney je kolege posvarila, da s tem postavljajo izjemno nevaren precedens. Sporočila jim je, da se bo to potem vrnilo legitimno izvoljenemu republikanskemu predsedniku.

Oglasila se je tudi skupina desetih še živečih nekdanjih obrambnih ministrov ZDA obeh strank. Med njimi Dick Cheney in Donald Rumsfeld, pa William Cohen, William Perry in Robert Gates. V skupnem pismu so pozvali Pentagon, naj v celoti izvede prehod v novo Bidnovo vlado, prizadevanja za uporabo vojske pri reševanju volilnih sporov pa so označili za nezakonita in neustavna. To Trumpu svetujejo nekateri, kot je nekdanji svetovalec za nacionalno varnost, upokojeni general Mike Flynn, navaja STA.

Vodja senatne večine Mitch McConnell se nevarnosti za sistem zaveda in je po 14. decembru, ko so elektorji oddali svoje glasove, čestital Bidnu za zmago, Trumpovo vztrajanje pri prevarah pa republikance trga na kose.

To je za Bidna dobro, ker bo, tudi če demokrati po drugem krogu volitev v Georgii ne osvojijo senatne večine, lahko računal na nekaj republikancev, s katerimi se bo mogoče dogovarjati.

Mike Pence ima v sredo na potrditvi elektorskih glasov le protokolarno vlogo in nekaj kongresnikov republikanske stranke ga je tožilo in od sodišča zahtevalo, naj mu vsili večja pooblastila za spremembo volilnega izida, če jih sam zavrača. Tožba je padla na zveznem sodišču prve stopnje in tudi že na prizivnem, še poroča STA.

Demokrati zahtevajo novo ustavno obtožbo in kazenski pregon

Kongresni demokrati so danes direktorja zvezne policije FBI Christopherja Wrayja pozvali, naj zaradi pritiska za spremembo volilnega izida v Georgii in s tem suma kršitve volilne zakonodaje sproži kazensko preiskavo predsednika Trumpa. Vse več je tudi pozivov k vložitvi nove ustavne obtožbe, čeprav se bo Trumpu mandat iztekel 20. januarja.

Nancy Pelosi spet predsednica predstavniškega doma kongresa

Demokrati so v nedeljo na ustanovnem zasedanju novega, 117. zveznega kongresa ZDA tesno, z le 216 glasovi, ponovno izvolili demokratinjo Nancy Pelosi na položaj predsednice predstavniškega doma.

Na začetku zasedanja so v obeh domovih kongresa opravili prisego vseh novoizvoljenih kongresnikov. Volitve so bile 3. novembra lani, vendar vsi sedeži v predstavniškem domu in senatu še niso zasedeni. Prazna sta po dva v predstavniškem domu in v senatu. V predstavniškem domu so imeli na ustanovnem zasedanju demokrati 222 sedežev proti 211 republikanskim, kar pomeni, da Pelosijeva ni dobila popolne podpore svoje poslanske skupine. Nekaj levičarjev je glasovalo za druge kongresnike.

Republikanci so enotno glasovali za Kevina McCarthyja, ki tako kot Pelosijeva prihaja iz Kalifornije. Oba bosta vodila svoji poslanski skupini dve leti, kolikor traja mandat 435 članov predstavniškega doma kongresa. McCarthy kot vodja manjšine, ki nima nobenih vzvodov moči v kongresu, Pelosijeva pa kot predsednica predstavniškega doma, ki odloča o dnevnem redu zasedanj.

V senatu je zasedanje odprl vodja večine Mitch McConnell, ki lahko ta položaj izgubi, če v drugem krogu senatnih volitev v torek v Georgii zmagata oba demokratska kandidata. Ankete napovedujejo tesen rezultat. McConnell za ohranitev položaja potrebuje le eno republikansko zmago, demokrati pa za prevzem večine in ustoličenje Chucka Schumerja na McConnellov položaj obe. V tem primeru bo razmerje sil v senatu 50:50, odločilni glas večine pa bo po 20. januarju prispevala podpredsednica ZDA Kamala Harris.

Ustanovno zasedanje v obeh domovih se je začelo točno opoldne v nedeljo, kot je v skladu z zakonom že tradicija, vendar pa je bilo tokrat zaradi pandemije covd-19 malce drugače. Objemov in rokovanj ni bilo, ampak le trkanje s komolci, poslanci so nosili maske, prisega pa je potekala v več skupinah, da ni bilo gneče. (STA)

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin