Sreda,
20. 2. 2013,
18.00

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Bruselj letališče rop

Sreda, 20. 2. 2013, 18.00

8 let

Tatovi dragocenih diamantov še vedno na begu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Bruseljski preiskovalci tavajo v temi, saj še vedno niso odkrili, kdo je z bruseljskega letališča ukradel dragocene diamante, vedo pa, da so imeli popolne informacije o tem, kje bodo diamanti.

Bruseljski rop diamantov je bil tako popoln, da bruseljski preiskovalci iščejo izdajalca, ki bi bil morda zaposlen kot varnostnik na letališču, saj bi le tako vedel, kdaj in kje bodo diamanti. Preiskovalci namreč predvidevajo, da je oseba, ki je bila zaposlena na letališču, roparjem izdala informacijo o diamantih, nato pa je osem zamaskiranih moških, kot predvidevajo, vdrlo na letalsko stezo in v manj kot treh minutah ukradlo pošiljko diamantov, vrednih približno 50 milijonov evrov.

Da so roparji lahko tako hitro izvedli rop, pa je preiskovalce napeljalo na misel, da so morali imeti zelo točne in podrobne informacije o tem, kje bodo diamanti. Tako so na primer oboroženi roparji vedeli, da vrata za dostop niso zaklenjena, hkrati pa so zaradi obnove enega dela letališča lahko v ograjo izrezali dovolj veliko luknjo, da so se zapeljali na letalsko stezo, piše Telegraph.

Natančno so vedeli, kako odpreti tovorna vrata letala Ko so naredili luknjo, so počakali natančno osem minut, da so varnostniki podjetja Brinks, ki so bili neoboroženi, preložili pošiljko iz kombija na letalo, nato pa so udarili. Roparji so natančno vedeli, kako odpreti tovorna vrata letala v samo nekaj sekundah, da so se dokopali do diamantov. Od trenutka, ko je pošiljka prispela na letališče, do tega, ko so jo naložili na letalo, je minilo le nekaj minut.

"Vmes je bilo samo nekaj minut. Roparji so vedeli, koliko časa bodo imeli in kdaj," je povedala tiskovna predstavnica Svetovnega centra diamantov v Antwerpnu Caroline De Wolf. Preiskovalci pa so prepričani, da so bili roparji vojaško izurjeni predvsem zaradi discipline, ki so jo pokazali med ropom, saj niso nikogar ustrelili in nikogar poškodovali.

Natančna vrednost ukradenih diamantov še ni znana Roparji so tako ukradli 120 mošnjičkov diamantov, ki naj bi bili ocenjeni na 50 milijonov evrov, natančno vrednost pa bodo izvedeli, ko bodo stopili v stik z vsemi lastniki dragih kamnov. Svetovni center diamantov v Antwerpnu še ocenjuje, da vsak dan skozi bruseljsko letališče potuje za približno 150 milijonov evrov vrednih diamantov.

Rop na letališču Zaventem velja za enega od večjih tovrstnih ropov diamantov v zgodovini.