Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
27. 6. 2013,
18.34

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Portugalska stavka

Četrtek, 27. 6. 2013, 18.34

8 let

Stavka proti varčevalnim ukrepom ohromila Portugalsko

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Na Portugalskem, kjer poteka enodnevna splošna stavka proti varčevalnim ukrepom, se je ustavil javni promet, moten je letalski promet, uradi so zaprti.

Udeležba na tej četrti splošni stavki, odkar država prejema mednarodno pomoč in s tem tudi uvaja ostre varčevalne ukrepe, je po navedbah sindikatov presegla vsa pričakovanja. Stavko organizirata dva največja sindikata v državi, konfederacija sindikatov CGTP, ki je blizu komunistični stranki in ki zahteva predčasne volitve, in zmernejša konfederacija UGT. Vodja CGTP-ja Armenio Carlos je izpostavil izjemno udeležbo delavcev.

Stavka tudi 80 odstotkov medicinskih sester Odvoz smeti in dostava pošte sta skoraj popolnoma ustavljena. Stavko občutijo tudi v bolnišnicah, šolah in na univerzah. Po navedbah sindikatov stavka skoraj 80 odstotkov vseh medicinskih sester. Nujna zdravstvena oskrba je sicer zagotovljena. V veliki tovarni Volkswagna v predmestju Lizbone je proizvodnja ustavljena. Upravitelj letališč ANA je sporočil, da so odpovedali 37 letov, od tega večino v Lizboni, v letalskem prometu pa so številne zamude.

Ob stavki so v več mestih pripravili zborovanja, v Lizboni se jih udeležuje več tisoč ljudi. "Želimo padec vlade!" so vzklikali protestniki, ki so se sprehodili do parlamenta. Nekateri nosijo transparente, na katerih piše "Dovolj!", "Skupaj proti trojki!", "Vlada ven!" in drugo.

"Nekateri ne delajo, drugi pa delajo" Za sklic splošne stavke so se sindikati odločili, potem ko je vlada maja napovedala nove varčevalne ukrepe, v okviru katerih bodo državnim uslužbencem delovni teden s 35 podaljšali na 40 ur in odpustili okoli 30 tisoč ljudi, da bi do konca prihodnjega leta javno porabo zmanjšali za 4,7 milijarde evrov. Tiskovni predstavnik vlade Luis Marques Guedes je po redni seji vlade dejal le, da "nekateri Portugalci ne delajo, drugi pa delajo" in da se "država ni ustavila". Ni pa želel govoriti o številu stavkajočih. Premier Passos Coelho, odločen zagovornik varčevalnih ukrepov, je sicer v sredo v parlamentu dejal le, da država potrebuje "manj stavk in več dela".

Na obisku na Portugalskem trojka Stavka sicer poteka ravno v času, ko so predstavniki trojke – Evropske komisije, Mednarodnega denarnega sklada in Evropske centralne banke – v Lizbono pripotovali na ponovni pregled uresničevanja varčevalnih ukrepov države. Gre že za osmi tovrstni obisk predstavnikov mednarodnih posojilodajalcev, ki so državi leta 2011 odobrili 78 milijard evrov pomoči.

Uradno naj bi se ocenjevanje začelo 15. julija, pripravljalna dela pa naj bi stekla že v prihodnjih tednih. Največ pozornosti bo predvidoma veljalo omenjenemu, 4,7 milijarde evrov vrednemu varčevalnemu paketu, v okviru katerega bo Lizbona izvedla tudi novo pokojninsko reformo. Vlada je v okviru varčevalnih ukrepov drastično znižala izdatke za socialno varnost, reformirala trg dela in začela program privatizacije. Kljub temu naj bi se bruto domači proizvod po napovedih letos zmanjšal za dva odstotka, brezposelnost pa je narasla že na skoraj 18 odstotkov.

Ne spreglejte