Četrtek,
22. 2. 2018,
8.57

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,58

5

Natisni članek

Viktor Knavs Amalija Knavs Melania Trump Donald Trump

Četrtek, 22. 2. 2018, 8.57

6 let, 2 meseca

Starši Melanie Trump še čakajo na ameriški potni list #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,58

5

Oče in mati ameriške prve dame Melanie Trump, 73-letni Viktor Knavs in 71-letna Amalija Knavs, imata po besedah svojega odvetnika dovoljenje za delo in bivanje v ZDA oziroma tako imenovano zeleno karto. Ameriški Washington Post je na podlagi drugih virov poročal, da so starši ameriške dame v postopku za pridobitev ameriškega državljanstva in čakajo le še na prisego.

Video: Planet TV


Newyorški odvetnik Michael Wildes, ki zastopa Viktorja in Amalijo Knavs, je potrdil, da imata zeleno karto, kaj več pa ni hotel komentirati, ker sta ga zakonca Knavs prosila za spoštovanje zasebnosti. Bela hiša na vprašanja o zakoncih Knavs ne odgovarja.

Za imigracijski status staršev Melanie Trump se nihče ne bi zanimal, če ne bi predsednik ZDA Donald Trump med svojimi načeli za reformo priseljevanja zahteval ukinitve tako imenovane verižne imigracije, ki so jo najverjetneje izkoristili starši Trumpove žene.

Viktor in Amalija Knavs | Foto: Reuters Foto: Reuters

Knavsova vstopila v stik z demokratskim senatorjem Schumerjem

Gre za to, da lahko naturalizirani ameriški državljani oziroma tisti, ki se niso rodili v ZDA, sponzorirajo sorodnike za zeleno karto, med njimi tudi starše. Trump zahteva, da se to spremeni tako, da ostane le možnost sponzoriranja zakoncev in mladoletnih otrok, torej ne več staršev.

Za zeleno karto naj bi Viktor in Amalija Knavs zaprosila že pred leti. Po poročanju medijev se je postopek očitno zataknil oziroma zavlekel, saj Washington Post navaja, da so odvetniki Knavsovih med procesom stopili v stik s pisarno newyorškega demokratskega senatorja Chucka Schumerja. Drugih podrobnosti o imigracijskem statusu Knavsovih časnik ne navaja.

Ameriški predsednik Donald Trump se zavzema za omejitev tako imenovane verižne imigracje. | Foto: Reuters Ameriški predsednik Donald Trump se zavzema za omejitev tako imenovane verižne imigracje. Foto: Reuters

Trump verižno imigracijo označil za grožnjo nacionalni varnosti

Trump je v svojem govoru o položaju v državi januarja verižno imigracijo, kar zagovorniki pravic priseljencev zavračajo kot žaljiv izraz, označil za grožnjo varnosti in kakovosti življenja v ZDA.

"V zdajšnjem polomljenem sistemu lahko en sam priseljenec v ZDA privede praktično neomejeno število daljnih sorodnikov. Moj načrt se osredotoča na omejitev sponzoriranja na zakonce in mladoletne otroke," je dejal Trump.

Washington Post navaja strokovnjake za priseljevanje, ki pravijo, da bi lahko Viktor in Amalija Knavs do zelene karte prišla kot begunca, prek delodajalca ali kar tako, če ju je sponzorirala hči. Zadnji scenarij je po njihovih besedah najbolj verjeten.

Novinarska konferenca Trumpove, ki se ni nikoli zgodila

Ameriška prva dama je zeleno karto za nadarjene dobila leta 2001, ameriško državljanstvo pa leta 2006 oziroma leto dni po poroki s Trumpom. Ameriški predsednik je avgusta 2016 obljubil, da bo imela njegova žena novinarsko konferenco, na kateri bo pojasnila okoliščine pri pridobivanju državljanstva.

To se nikoli ni zgodilo, saj je Trumpova istega leta na Twitterju objavila pismo svojega odvetnika z zagotovilom, da je bilo vse po predpisih.

Odvetnik Michael Wildes je s svojo izjavo v ameriški javnosti podkrepil ugibanja o tem, ali je bila Trumpova pred zakonom s Trumpom še kdaj poročena. | Foto: Reuters Odvetnik Michael Wildes je s svojo izjavo v ameriški javnosti podkrepil ugibanja o tem, ali je bila Trumpova pred zakonom s Trumpom še kdaj poročena. Foto: Reuters

Je Trumpova dvakrat skočila v zakonski jarem?

Wildes je v pismu zagotovil, da se je Trumpova sama sponzorirala za zeleno karto kot izjemno nadarjena, vendar je mesec dni pred tem za televizijo Univision izjavil, da je zeleno karto dobila zaradi poroke leta 2001.

V javnosti sicer ni znano, da bi bila Trumpova še kdaj poročena, preden se je leta 2005 poročila s Trumpom. Voditelj Univison ga je na to opozoril, Wildes pa je dejal, da nekateri deli procesa ostajajo zasebni.