Sobota,
21. 10. 2023,
8.24

Osveženo pred

9 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2,64
Srbija Kitajska hitri vlaki

Natisni članek

Sobota, 21. 10. 2023, 8.24

9 mesecev, 1 teden

Srbija kupila pet kitajskih hitrih vlakov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2,64
hitri vlak ZOI Peking | Nekateri vlaki bodo začeli voziti na začetku leta 2025, in sicer bodo povezovali Beograd in Subotico na severu države. | Foto Guliverimage

Nekateri vlaki bodo začeli voziti na začetku leta 2025, in sicer bodo povezovali Beograd in Subotico na severu države.

Foto: Guliverimage

Srbija je od Kitajske za 54 milijonov evrov kupila pet hitrih vlakov, je med tednom objavilo srbsko ministrstvo za gradbeništvo, promet in infrastrukturo. Poleg tega sta državi podpisali tudi skoraj štiri milijarde evrov težak dogovor za gradnjo 300 kilometrov novih cest in avtocest.

Pogodbi sta Kitajska in Srbija podpisali dan po tem, ko sta ob robu pobude Pot in pas podpisali sporazum o svobodni trgovini med državama.

"Gre za velik prispevek k nadaljnji gradnji cestne infrastrukture," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP o dogovoru gradnje cest dejal srbski minister za promet Goran Vesić.

Lani okoli tretjina tujih investicij v Srbiji kitajskih

Dodal je, da so za pet vlakov odšteli 54 milijonov evrov. "Zdaj bomo imeli hitre kitajske vlake, ki se bodo vozili med Beogradom in Budimpešto," je dodal Vesić. "Ko bodo naši madžarski prijatelji do konca zgradili svoj del železnice, pa bomo šli v Budimpešto," je napovedal srbski minister za promet.

Kitajska je v zadnjih letih veliko milijard vložila v Srbijo in njene sosednje balkanske države, s čimer računa na okrepitev njihove gospodarske vloge v osrednji in vzhodni Evropi. Lani je bila približno tretjina tujih investicij v Srbiji kitajskih. Po navedbah Beograda so znašale skoraj 1,4 milijarde evrov.

Podatki srbskega statističnega urada kažejo, da EU ostaja največji srbski trgovinski partner (38,9 milijarde evrov v letu 2022), pri čemer vodi Nemčijo (8,19 milijarde evrov), medtem ko Kitajska s 5,8 milijarde evrov med srbskimi trgovinskimi partnerji zaseda drugo mesto.

BYD Tang
Avtomoto Lahko ti podatki skrbijo Nemce? Številke iz Kitajske so zelo jasne.
Viktor Orban, Vladimir Putin
Novice Ob začetku vrha Pas in pot v Pekingu srečanje Putina in Orbana
Beograd
Novice Med Beogradom in Nišem bo vozil hitri vlak
Kitajski hitri vlaki
Avtomoto Poglejte, takšno železniško omrežje gradijo Kitajci
Fuxing, Kitajska, hitri vlak
Novice Kitajski hitri vlaki želijo znova podirati hitrostne rekorde