Nedelja,
4. 9. 2011,
13.16

Osveženo pred

1 leto, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Kosovo barikade Srbija

Nedelja, 4. 9. 2011, 13.16

1 leto, 4 mesece

Srbi na severu Kosova znova na barikadah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Srbi na severu Kosova so v soboto postavili nove cestne barikade, potem ko so mednarodne sile Kfor blokirale eno od cest med Kosovsko Mitrovico in Novim Pazarjem na jugozahodu Srbije.

Kfor se je za zaprtje ceste odločil, da bi preprečil nezakonit prevoz nafte in drugega blaga iz Srbije na Kosovo. Zaustavili več cistern in tovornjakov z lesom Ameriški in maroški pripadniki Kfor so v soboto popoldne v vasi Izvore blokirali eno od cest, ki povezuje sever Kosova z Novim Pazarjem. Pri tem so zaustavili več cistern za prevoz nafte in več tovornjakov, ki so prevažala les, pa tudi okoli 20 osebnih avtomobilov. Noč je minila mirno V odgovor na blokado ceste so Srbi na isti cesti, vendar v vasi Banjska, postavili cestno barikado. Srbi so vso noč preživeli na barikadi, noč pa je minila mirno, je povedala predstavnica Srbov Radenka Nedeljković.

Srbi so blokirali tudi cesto Kosovska Mitrovica-Raška v mestu Rudare, vendar pa so uro po blokadi en pas ceste ponovno odprli.

Pot za tihotapljenje blaga še naprej pod nadzorom Tudi tiskovni predstavnik Kfor Hans-Dieter Wichter je v Prištini potrdil, da je Kfor ustavil cisterne z gorivom na stranski cesti, ki povezuje Kosovsko Mitrovico in Novi Pazar, in sicer na mejnem prehodu, na katerem prevoz blaga ni dovoljen. Kfor bo še naprej preprečeval vožnjo cisternam in drugim vozilom, ki prevažajo blago, na tem območju, je še dejal Wichter. Že v preteklosti so Srbi s severa Kosova uporabljali to pot za tihotapljenje blaga.

Spomnimo: Že konec julija so na Kosovu izbruhnile napetosti, potem ko je Priština 25. julija skušala s posebnimi policijskimi enotami prevzeti nadzor nad dvema mejnima prehodoma na meji s Srbijo. Priština se je namreč odločila uvesti embargo na uvoz blaga iz Srbije, saj Srbija ne priznava carinskih pečatov Kosova.

Lokalni Srbi so se zasedbi mejnih prehodov s strani kosovske policije uprli in postavili cestne barikade. Strani sta 5. avgusta dosegli dogovor, po katerem so se razmere postopno umirile, izvajanje nadzora na mejnih prehodih pa je znova začasno prevzel Kfor.