SiolNET. Novice Svet
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Španija prevzela polletno predsedovanje EU

4

termometer

Španija za pol leta prevzema predsedovanje EU, prvo po uveljavitvi Lizbonske pogodbe, ki prinaša bistvene spremembe v delovanju unije.

Med prednostne naloge je Španija uvrstila širitev, pri čemer pričakuje končanje pristopnih pogajanj s Hrvaško, in Zahodni Balkan, pa tudi implementacijo Lizbonske pogodbe in okrevanje evropskega gospodarstva.

Špansko predsedstvo pričakuje začetek pristopnih pogajanj z Islandijo in nadaljevanje pogajanj s Turčijo ter napredek pri reševanju spora glede imena med Makedonijo in Grčijo, ukvarjalo pa se bo tudi z nedavno vloženo prošnjo Srbije za članstvo v EU. V drugi krog v odnosih med EU in svetom sodi evropska sosedska politika, vključno z Vzhodnim partnerstvom in Unijo za Sredozemlje. V tem okviru želi špansko predsedstvo napredek na Bližnjem vzhodu, in sicer da bi bila že letos ustanovljena neodvisna palestinska država, ki bi mirno sobivala z Izraelom.

Glavna naloga implementacija Lizbonske pogodbe Ena ključnih prednostnih nalog španskega predsedovanja bo sicer implementacija Lizbonske pogodbe, med drugim oblikovanje nove evropske zunanje službe. Druga ključna prioriteta španskega predsedstva bo okrevanje evropskega gospodarstva, pri čemer bo v ospredju priprava izhodnih strategij in odpravljanje presežnih javnofinančnih primanjkljajev. Pomembna je tudi strategija EU 2020, ki bo nasledila lizbonsko strategijo in naj bi bila potrjena na marčnem vrhu.

Prvo predsedovanje po novem sistemu Španija bo uniji kot prva predsedovala po novem sistemu. Povezava je namreč v skladu z Lizbonsko pogodbo dobila stalnega predsednika Evropskega sveta, Belgijca Hermana Van Rompuyja, ter visoko zunanjepolitično predstavnico Catherine Ashton.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin