SiolNET. Novice Svet
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

So ZDA vdrle v prenosnik Angele Merkel?

2

termometer

 | Foto:
Berlin je zanikal, da je nemška kanclerka Angela Merkel (ponovno) postala žrtev kibernetskega napada ameriških in britanskih obveščevalnih agencij.

Zaposleni v kanclerskem uradu so razkrili, da so v USB-ključku Angele Merkel našli zelo sofisticiran virus Regin, je poročanje nemškega tabloida Bild povzel ruski Russia Today. Virus so odkrili, ko je ena od sodelavk Merklove, vodja oddelka za evropsko politiko, omenjeni USB-ključek odnesla domov, da bi končala pisanje govora na svojem zasebnem prenosniku. Ko je zjutraj ključek vtaknila v službeni računalnik, jo je protivirusni program opozoril, da je USB-ključek okužen.

Ugotovili so, da gre za vohunsko programsko opremo Regin, ki naj bi jo razvile ameriške in britanske vohunske agencije in se jo namestil s pomočjo UBS-ključka. Ugotovili so še, da ni okužen noben od preostalih okoli 200 prenosnikov, na katerih so pomembne državne skrivnosti in zaupni podatki.

"Takšen napad se, kolikor nam je znano, ni zgodil," je na vprašanja novinarjev odgovorila tiskovna predstavnica Merklove Christiane Wirtz. Dodala je, da informacijski sistem kanclerskega urada ni bil okužen.

Bild je poročal, da se je incident zgodil v prvi polovici leta ter da verjetno ni šlo za neposredni napad iz ZDA, temveč da je nekdo kopiral virus in ga skušal razširiti.

Prisluškovali njenemu mobilnemu telefonu Novica o domnevnem vdoru v prenosnik kanclerskega urada je prišla na dan dobro leto za tem, ko je Merklova osebno telefonirala predsedniku ZDA Baracku Obami, da bi se mu pritožila zaradi večletnega ameriškega prisluškovanja njenemu mobilnemu telefonu.

Prisluškovalno afero so razkrili objavljeni dokumenti, do katerih je prišel nekdanji pogodbenik Agencije za Nacionalno varnost (NSA) Edward Snowden, ki se je pred pregonom ameriške vlade zatekel v Rusijo.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin