Jan Tomše

Ponedeljek,
16. 2. 2015,
14.44

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Islamska država Kopti Egipt Libija usmrtitev

Ponedeljek, 16. 2. 2015, 14.44

5 let, 5 mesecev

Slovenec v Egiptu: Ljudje so zaradi umora Koptov šokirani in jezni

Jan Tomše

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Egipčani so zgroženi nad posnetkom usmrtitve Koptov ob sredozemski obali. Sprašujejo se, ali je Egipt pred novim konfliktom, pravi Matjaž Kačičnik, Slovenec, ki zadnje desetletje živi v Kairu.

V nedeljo se je na spletu pojavil posnetek, na katerem pripadniki Islamske države obglavijo 21 moških, pripadnikov ločine egiptovskih Koptov. Posnetek naj bi nastal v Libiji na obali Sredozemskega morja, star pa naj bi bil največ nekaj dni. Usmrčene Kopte, Egipčane na delu v tujini, so pripadniki Islamske države zajeli v začetku januarja.

Nečloveško dejanje, novo v vrsti grozodejstev, ki jih je v zadnjih mesecih zagrešila samooklicana država, katere oblast se razteza na širokem območju Sirije in Iraka, posnemovalce pa dobiva tudi na črni celini, je po svetu sprožilo val obsojanja. Najbolj neposredno in odločno se je odzval Egipt. Podobno kot pred dvema tednoma Jordanija, ki je z napadi maščevala umorjenega pilota, je Egipt nad položaje Islamske države v Libiji poslal svoja letala, ki so po besedah državnega vrha natančno bombardirala cilje teroristične organizacije.

Šok, zgroženost. Je blizu nov konflikt? "Posnetek usmrtitve je šokiral Egipčane. Ljudje so nad pobojem zgroženi, zelo jezni, nekateri se sprašujejo tudi o tem, ali je Egipt morda pred novim konfliktom," nam je povedal Matjaž Kačičnik, ki zadnjih 11 let živi in dela v glavnem mestu Egipta Kairu.

Umorjeni Kopti so bili zdomci na delu v Libiji. Po besedah Kačičnika v tej sredozemski državi ter sosednjih Alžiriji in Tuniziji sicer dela ogromno Egipčanov. Natančne številke sicer ne pozna, a je ta pred političnimi spremembami leta 2011 segala do več milijonov, pravi Kačičnik, ki se v dvajsetmilijonskem Kairu preživlja kot fotograf.

Egipčani menijo, da so bili letalski napadi upravičeni Egipčani so protiukrep, letalske napade, za katere se je odločila egiptovska oblast, sprejeli kot upravičen, pripoveduje 44-letni Kačičnik.

"Država se je odzvala tako, kot so se vse države pred tem. Podobno kot pred tem ZDA, potem ko so pripadniki Islamske države na enak način umorili njihove talce. ZDA so takrat zbrale koalicijo, v kateri je tudi Slovenija, in začele bombardirati cilje Islamske države. Ko so v javnost prišli posnetki umora jordanskega pilota, je Jordanija bombardirala cilje v Iraku. Podobno se je zdaj odzval Egipt. Odziv je bil takojšen in močan," ocenjuje Kačičnik.

Egipčanom je popolnoma jasno, da gre za provokacijo Številni opozarjajo, da se s krutimi usmrtitvami vse bolj kaže namen Islamske države, da bi izzvala spore v državah, kjer živijo ljudje različnih veroizpovedi. Kopti se namreč prištevajo med kristijane, Egipt pa je večinsko muslimanska država.

O tem, kako Egipčani razumejo tovrstna dejanja, slovenski fotograf pravi: "Egipčanom je popolnoma jasno, da gre za provokacije, ki jih sproža Islamska država. Egiptovski muslimani, ki so podobno kot borci, ki sodelujejo v vrstah Islamske države suniti, nimajo nobenih dilem o tem, da Islamska država ne predstavlja islama, ampak je le sprevržen pojav."

Prvi predsednik, ki je obiskal Koptsko cerkev Kljub temu pa je v Egiptu težko govoriti o kakšnem vzornem sožitju, dodaja sogovornik.

Razlog za to so tudi dogodki, ki so sledili tako imenovani arabski pomladi. Pred štirimi leti so množične demonstracije s položaja odnesle predsednika Hosnija Mubaraka, na oblast pa je prišla Muslimanska bratovščina. "V zadnjih letih je bilo v Egiptu ogromno sektaškega nasilja. Po tem, ko so odstavili Mohameda Mursija, so predstavniki Muslimanske bratovščine požgali okoli 50 cerkva."

A upanje, da stvari ne bi ušle čez rob, ostaja, tudi po zaslugi popolnoma drugačnega ravnanja državnega vrha, ki je predlani nasledil Muslimansko bratovščino. "Zadnje čase je nasilja manj. Predsednik Abdel Fatth El Sisi je prvi predsednik, ki je obiskal koptsko katedralo med božično mašo. Trudi se, da bi bilo sožitje boljše kot v preteklosti."