Četrtek,
12. 3. 2015,
19.01

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Slovaška

Natisni članek

Četrtek, 12. 3. 2015, 19.01

8 let, 3 mesece

Slovaško ministrstvo šokiralo s kampanjo proti trgovini z ljudmi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Več tisoč Slovakov je nasedlo svojemu notranjemu ministrstvu in se prijavilo na fiktivne ponudbe za zaposlitev na internetu.

Ti oglasi so namreč obljubljali možnost zaposlitve v Veliki Britaniji in Avstriji za plačilo do 2.300 evrov na mesec. A na koncu so se izkazali za del kampanje proti trgovini z ljudmi.

Po poročanju slovaških medijev je vsak iskalec zaposlitve po prijavi na eno od fiktivnih delovnih mest na spletni strani superzarobok.sk prek elektronske pošte dobil šokanten odgovor. Sporočilo, po katerem je prijavitelja oziroma iskalca zaposlitve v tujini policija našla v grozovitem stanju, saj se je tam znašel kot žrtev sodobnega suženjstva.

Isto sporočilo so dobili tudi svojci registrirane osebe, saj so morali v prijavnico iskalci zaposlitve zapisati tudi njihove elektronske naslove. Številne prejemnike tega sporočila je zato zajela panika, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Odziv na opozorilno kampanjo je presenetil tudi slovaško notranje ministrstvo samo. V le treh dneh in pol je lažno spletno stran namreč obiskalo okrog 40 tisoč ljudi, 2.200 pa se jih je tudi prijavilo na fiktivna delovna mesta. To so šokantne številke, je dejal notranji minister Robert Kalinak. Prijavitelji so bili pripravljeni "sprejeti vse", ne da bi se sploh zavedali tveganj, je poudaril.

Lani so slovaške oblasti pomagale 34 žrtvam modernega suženjstva, ki so jih privabili v tujino. Resnično število žrtev je po nekaterih ocenah veliko višje. Od leta 2008 je po podatkih notranjega ministrstva 185 Slovakov postalo žrtev trgovine z ljudmi, me njimi je bilo devet otrok.