Ponedeljek,
20. 6. 2011,
19.56

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sudan

Ponedeljek, 20. 6. 2011, 19.56

8 let

Severni in južni Sudan podpisala dogovor o demilitarizaciji Abyeija

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Vladi severnega in južnega Sudana sta podpisali dogovor o demilitarizaciji spornega območja Abyei v osrednjem delu Sudana, je Varnostnemu svetu ZN sporočil Thabo Mbeki.

Severni in južni Sudan sta dogovor dosegla 13. junija.

Dogovor podpisali "v zadnji uri" Nekdanji južnoafriški predsednik Mbeki je prek videokonference iz etiopske prestolnice Adis Abebe Varnostnemu svetu ZN v New Yorku sporočil, da sta vladi dogovor podpisali "v zadnji uri" pred njegovim nagovorom v VS ZN.

Dogovor med drugim predvideva umik sil severnosudanske vojske iz z nafto bogatega Abyeija, ki so ga te zasedle 21. maja, in napotitev etiopskih mirovnih sil na območje, ki bodo nadzirale uresničevanje premirja.

Po besedah Mbekija obstaja tudi upanje, da bodo vojska in milice, zveste vladama obeh delov Sudana, končale konflikt tudi v provinci Južni Kordofan v osrednjem Sudanu, ki je prav tako bogata z nafto.

Rodovitno območje s številnimi naftnimi polji Dogovor o demilitarizaciji območja Abyei sta 13. junija na pogovorih v Adis Abebi dosegla predsednika severnega in južnega Sudana Omar al Bašir in Salva Kiir.

Abyei je rodovitno območje v osrednjem Sudanu, tam se nahaja tudi več naftnih polj, lastita pa si ga tako sever kot jug. Minuli mesec so okrožje zasedle enote s severa, zaradi česar je z domov pobegnilo več 10.000 ljudi.

EU za koordniniran pristop priznanja Južnega Sudana Dve desetletji trajajoča državljanska vojna v Sudanu med severom in jugom se je končala leta 2005 s sklenitvijo mirovnega sporazuma, ki je dal jugu pravico do samoodločbe. Prebivalci juga so tako januarja na referendumu izglasovali neodvisnost, proces pa se bo zaključil 9. julija, ko bo Južni Sudan postal samostojna država.

V zvezi z razglasitvijo neodvisnosti Južnega Sudana so v Luxembourgu govorili tudi zunanji ministri EU, pri čemer so se po navedbah slovenskega ministra Samuela Žbogarja dogovorili za "koordniniran pristop priznanja" te države.

Slovenija bo postopek priznanja pričela po razglasitvi neodvisnosti Kot je povedal minister, bo Slovenija postopek priznanja začela takoj po razglasitvi neodvisnosti Južnega Sudana 9. julija. Že prejšnji teden je sicer na twitterju napovedal, bodo na vladi predlagali izredno sejo državnega zbora, na kateri bi opravili to priznanje. Kot je danes še dodal Žbogar, se pričakuje, da bo Južni Sudan vstopil v ZN že v mesecu juliju.

Minister je napovedal še, da bo EU v Jubi tudi odprla svojo pisarno, razglasitve neodvisnosti pa se bo v imenu povezave najverjetneje udeležila tudi visoka zunanjepolitična predstavnica EU Catherine Ashton. Sicer pa so ministri danes govorili tudi o pomoči, ki jo države EU lahko nudijo Južnemu Sudanu, predvsem pri vzpostavljanju administracije, infrastrukture in pri angažiranju z drugimi državami v soseščini, je še povedal Žbogar.