Ponedeljek,
6. 7. 2015,
10.12

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Dalajlama rojstni dan Tibet

Natisni članek

Ponedeljek, 6. 7. 2015, 10.12

5 let, 3 mesece

Šest dejstev o dalajlami, ki jih morda niste vedeli

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Star je bil komaj dve leti, ko so v njem prepoznali reinkarniranega 13. dalajlamo. Danes verski in duhovni voditelj dalajlama, prej znan kot Tenzin Gyatso, praznuje 80. rojstni dan.

1. Kdo je dalajlama? Njegova svetost Tenzin Gyatso je 14. dalajlama, verski in duhovni voditelj tibetanskega ljudstva. Po tibetanskem lunarnem koledarju je 80 let dopolnil 21. junija, po gregorijanskem koledarju pa ima rojstni dan 6. julija. Rodil se je v pastirski družini na severovzhodu Tibeta.

2. Kako je postal dalajlama? V Gyatsu so prepoznali reinkarnacijo 13. dalajlame, ko je bil star komaj dve leti. Da bi potrdili njegovo identiteto, so tibetanski menihi izvedli več preizkusov in Gyatsu je vse uspešno prestal. Nato si je spremenil ime, prestol prevzel, ko je bil star štiri leta, in postal menih pri šestih.

3. Kakšen je bil kot otrok? Ko je bil star pet let, so ga odpeljali v samostan, kjer je začel priprave, da postane menih. Kot izhaja iz intervjuja, ki ga je imel za National Geographic Kids, je bila njegova najljubša igra med njegovim bivanjem tam igranje z dvema belima miškama, ki sta se pretihotapili v njegovo sobo in ga motili med učenjem.

4. Eden izmed večjih dosežkov Dalajlama je leta 1989 prejel Nobelovo nagrado za mir, in sicer za njegovo zavzemanje za nenasilno osvoboditev Tibeta izpod kitajske oblasti. Nagrado si je delil z Mihailom Gorbačovom.

5. Kako preživlja prosti čas? Njegovi hobiji vključujejo meditiranje, vrtnarstvo ter zbiranje in popravljanje ur. Sicer pa je Dalajlama tudi mednarodni advokat na številnih področjih. Njegova glavna skrb je posvečena predvsem skrbi za okolje. Poleg tega se zavzema tudi za mir med religijami. Prepričan je, da bi svetovne religije morale živeti v harmoniji.

6. Če ne bi bil menih … Dalajalmo navdušuje predvsem znanost. Če ne bi bil menih, bi postal inženir.

Ko so ga vprašali, kaj je namen življenja, je bil njegov odgovor: "Biti srečen."

*Dalajlama se je septembra leta 1982 v Vatikanu srečal tudi s takratnim papežem Janezom Pavlom II.