Ponedeljek,
19. 11. 2018,
17.39

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

Natisni članek

ZDA Savdska Arabija umor Džamal Hašokdži

Ponedeljek, 19. 11. 2018, 17.39

5 let, 10 mesecev

Savdski kralj hvalil pravosodje, umora Hašokdžija pa ni omenil

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,08
Džamal Hašodži | Savdski novinar Džamal Hašokdži je bil na začetku oktobra umorjen na savdskem konzulatu v Istanbulu. | Foto Reuters

Savdski novinar Džamal Hašokdži je bil na začetku oktobra umorjen na savdskem konzulatu v Istanbulu.

Foto: Reuters

Savdski kralj Salman je danes pohvalil pravosodne oblasti Savdske Arabije, pri tem pa ni neposredno omenil umora novinarja Džamala Hašokdžija. Novinar, ki je kritično poročal o delu oblasti v Riadu, je bil na začetku oktobra umorjen na savdskem konzulatu v Istanbulu. Zaradi njegovega umora je savdski državni tožilec prejšnji teden zahteval smrtno kazen za pet Savdijcev.

Za umor Hašokdžija so v Riadu obtožili 11 od skupno 21 ljudi, ki so jih prijeli zaradi povezav z umorom novinarja na konzulatu v Istanbulu. Savdski državni tožilec je ob tem izključil vpletenost prestolonaslednika Mohameda bin Salmana v umor Hašokdžija. Ameriška obveščevalna agencija Cia sicer meni, da je umor naročil prav on.

Džamal Hašodži
Novice Cia verjame, da je umor Hašokdžija naročil savdski prestolonaslednik

Kralj Salman ponosen na delo savdskega pravosodja

"Kraljevina je bila utemeljena na islamskih načelih pravičnosti in enakopravnosti. Ponosni smo na prizadevanja sodstva in javnega tožilstva," je dejal kralj Salman v letnem nagovoru Svetovalni skupščini, najvišjemu svetovalnemu telesu kraljevine.

"Zagotavljamo, da se ta država nikoli ne bo oddaljila od izvajanja božjega zakona in služenja pravičnosti," je dodal 82-letni monarh, ki ni neposredno govoril o umoru novinarja.

Džamal Hašodži
Novice Umor Hašokdžija: Riad za pet obtoženih zahteva smrtno kazen

Riad zavrača ugotovitve Cie

Savdska Arabija je ugotovitve Cie, da je umor naročil prestolonaslednik Mohamed bin Salman, zavrnila, ob tem pa tako kot doslej ponudila več različic okoliščin umora. Riad je sprva trdil, da je Hašokdži zapustil konzulat, kasneje pa, da je po nesreči umrl v pretepu.

Po zadnji različici, ki jo je razkril savdski državni tožilec, naj bi 15-članska ekipa odpotovala v Istanbul, da bi Hašokdžija prepričali, naj se vrne v Riad, vendar pa so ga med "lopovsko" operacijo umorili.

Nemčija je medtem danes prepovedala vstop v državo 18 savdskim državljanom, ki naj bi bili povezani z umorom novinarja. Zaradi umora novinarja so sankcije proti Riadu prejšnji teden sprejele ZDA. V Washingtonu so uvedli prepoved potovanj v ZDA za 17 državljanov Savdske Arabije, tudi tesne sodelavce savskega princa.

Džamal Hašodži
Novice V prtljagi osumljencev za umor Hašokdžija injekcije in defibrilatorji