Petek,
22. 2. 2019,
20.12

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,26

1

Natisni članek

Natisni članek

Liga Rusija Vladimir Putin Matteo Salvini

Petek, 22. 2. 2019, 20.12

5 let, 7 mesecev

Salvinijeva Liga naj bi se financirala tudi z denarjem iz Rusije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,26

1

Matteo Salvini | Stranka Liga pod vodstvom Mattea Salvinija naj bi se financirala z denarjem iz Rusije. | Foto Reuters

Stranka Liga pod vodstvom Mattea Salvinija naj bi se financirala z denarjem iz Rusije.

Foto: Reuters

Italijanska desničarska Liga pod vodstvom notranjega ministra Mattea Salvinija se je znašla sredi sumov, da se financira z denarjem iz Rusije. Opozicijska Demokratska stranka je italijanskega premierja Giuseppeja Conteja že pozvala, naj se razjasnijo odnosi med Ligo in ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom.

,Italijanski časnik L'Espresso je v napovedi nedeljske izdaje napovedal razkritje spornega sodelovanja predstavnikov Lige z zaupniki ruskega predsednika, da bi tako dobili finančna sredstva za financiranje kampanje pred majskimi volitvami v Evropski parlament.

Casapound
Novice Zakaj nas mora biti strah početja italijanskih politikov? #analiza

Popust pri nakupu ruske nafte naj bi romal na račun Lige

Tako naj bi zaupnik Mattea Salvinija in nekdanji tiskovni predstavnik stranke Gianluca Savoini, zdaj pa vodja poslovnega združenja Lombardija-Rusija, dosegel dogovor s sodelavci ruskega predsednika Vladimirja Putina o uvozu treh milijonov ton nafte od ruskega državnega podjetja, domnevno Rosnefta. Pri tem naj bi se formalno dogovoril tudi za znaten popust, ki naj bi šel na račun Lige.

Pod krinko trgovine z nafto naj bi Liga s pomočjo Rusije tako financirala svojo predvolilno kampanjo, navaja L'Espresso. To poročilo naj bi nastalo na podlagi dela raziskovalnih novinarjev Giovannija Tizziana in Stefana Vergina, ki bosta prihodnji teden o tem izdala tudi knjigo pod naslovom Il libro nero della Lega (sl. Črna knjiga Lige).

V Ligi, ki jo vodi italijanski notranji minister Matteo Salvini, navedb o spornem financiranju stranke iz Rusije za zdaj ne komentirajo. | Foto: Reuters V Ligi, ki jo vodi italijanski notranji minister Matteo Salvini, navedb o spornem financiranju stranke iz Rusije za zdaj ne komentirajo. Foto: Reuters

Ni sicer jasno, ali je bil posel z nafto v resnici izveden. "Če se bodo tovrstni sumi potrdili, bi to pomenilo, da je največja vladna stranka v Italiji dobila denar od Putina, največjega sovražnika EU," so primer danes komentirali v rimskem dnevniku La Repubblica.

Antonio Tajani
Novice Pahor: Italijanska stran se je tokrat prvič odzvala na slovenske proteste

Demokratska stranka Conteja poziva, naj razjasni odnose med Ligo in Putinom

Na navedbe L'Espressa se je odzvala tudi opozicijska Demokratska stranka. "Je Rusija na kakršenkoli način financirala Ligo? Vlada mora na ta skrb vzbujajoča vprašanja takoj odgovoriti," so zapisali poslanci omenjene stranke v pobudi, ki so jo naslovili na italijanskega premierja Guiseppeja Conteja in zunanjega ministra Enza Moavera Milanesija.

"Ne bi bilo prvič, da bi se pojavila boleča razkritja tesnih odnosov Lige in Putina," so zapisali. "Če se bodo navedbe izkazale za resnične, katere poteze bo povlekla vlada za zavarovanje nacionalne varnosti in suverenosti Italije," so še dodali v Demokratski stranki. Tudi v levi stranki Possibile so pozvali Salvinija, naj se opredeli o navedbah v L'Espressu. "Salvini je nacionalist s tujimi rublji," je bil kritičen vodja omenjene stranke Giuseppe Civati.

Novice Vnukinja italijanskega fašističnega voditelja se je burno odzvala na Šoltesov govor #video

V Ligi navedb o spornem financiranju ne komentirajo

V Ligi za zdaj teh sumov ne komentirajo. Tiskovni predstavnik Salvinija Matteo Pandini je dejal le, da ne komentirajo "fantazij". Liga ima sicer s Putinovo stranko Enotna Rusija sklenjen dogovor o sodelovanju. Salvini je že večkrat pozval k odpravi evropskih sankcij proti Rusiji, ki so bile uvedene zaradi ukrajinske krize in priključitve Krima. Večkrat je tudi obiskal Moskvo.