Sreda,
23. 1. 2019,
15.16

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,19

2

Natisni članek

begunec prebežnik Italija Matteo Salvini

Sreda, 23. 1. 2019, 15.16

5 let, 3 mesece

Salvini tarča kritik zaradi zapiranja centra za prosilce za azil

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,19

2

Matteo Salvini | Italijanski notranji minister Matteo Salvini v zaprtju centra za prosilce za azil ne vidi nobenega problema. | Foto Reuters

Italijanski notranji minister Matteo Salvini v zaprtju centra za prosilce za azil ne vidi nobenega problema.

Foto: Reuters

V Italiji bodo do konca januarja zaprli drugi največji center za prosilce za azil, kjer trenutno biva 535 ljudi. Zapiranje centra v mestu Castelnuovo di Porto in selitev prebežnikov sproža številne proteste, italijanski notranji minister Matteo Salvini pa se je danes branil pred obtožbami, da pri selitvi ljudi uporablja nacistične metode.

Center za prosilce za azil v mestu Castelnuovo di Porto blizu Rima bodo zaprli zaradi tako imenovanega varnostnega odloka, ki ga je izdal italijanski notranji minister Matteo Salvini in s katerim je Italija zaostrila pravila in postopke za priznavanje azila. Več sto prebežnikov, ki v centru že dolgo čakajo na dovoljenja za prebivanje, bodo poslali v druge centre po Italiji.

Prebežniki
Novice Španija pripravljena sprejeti več kot 300 prebežnikov

Nekatera dovoljenja za bivanje po Salvinijevem dekretu niso več veljavna

"Otroci, ki hodijo v šolo, morajo zapustiti center, mladi migranti, ki so začeli integracijski proces, ne vedo, kam naj gredo," je opozoril župan mesta Riccardo Travaglini. Iz centra bodo v druge centre po Italiji premestili približno 300 ljudi. Kam bodo odšli preostali prebežniki, za zdaj še ni jasno. Nekatera dovoljenje za bivanje namreč po Salvinijevem dekretu niso več veljavna, zato ljudje nimajo več pravice, da bi za njihovo namestitev poskrbela država.

"Moške, ženske in otroke so ločili na način, ki spominja na nacistična taborišča, kjer so družine ločevali," je opozoril predstavnik opozicijske Demokratske stranke Roberto Morassut. Salvinija je pozval, naj ukrep pojasni poslancem.

Karabinjerji
Novice Italijanska policija na Siciliji prijela novega šefa Cose Nostre

Salvini: Res ne vidim problema

Salvini je danes na italijanskem javnem radiu dejal, da je zapiranje centra "dejanje zdravega razuma in dobrega upravljanja," ki ne bo nikomur odvzelo pravic. "Res ne vidim problema. Zavezan sem bil k zaprtju velikih migrantskih institucij, ki povzročajo težave, in to počnemo. Nihče, ki ima pravico do bivanja v Italiji, ne konča na ulici," je zagotovil Salvini.

Center za prosilce za azil v Castelnuovo di Porto je na veliki četrtek leta 2016 obiskal papež Frančišek. Medtem ko je EU pretresala najhujša begunska kriza in so po Parizu krvavi teroristični napadi pretresli tudi Bruselj, je Frančišek v omenjenem centru izvedel tradicionalno umivanje nog. Papež je noge v centru umil 11 beguncem, med njimi so bili tudi trije muslimani.