Nedelja,
21. 7. 2024,
11.19

Osveženo pred

4 ure, 30 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,84
invazija vojna Kijev Rusija Ukrajina

Natisni članek

Nedelja, 21. 7. 2024, 11.19

4 ure, 30 minut

Rusija že petič v dveh tednih napadla Kijev z droni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,84
ukrajina | Število smrtnih žrtev petkovega ruskega napada na igrišče v mestu Mikolajiv na jugu države se je medtem povzpelo na štiri, med njimi je otrok, 24 je bilo ranjenih, je na Telegramu sporočil župan Oleksander Senkevič. | Foto Shutterstock

Število smrtnih žrtev petkovega ruskega napada na igrišče v mestu Mikolajiv na jugu države se je medtem povzpelo na štiri, med njimi je otrok, 24 je bilo ranjenih, je na Telegramu sporočil župan Oleksander Senkevič.

Foto: Shutterstock

Rusija je davi petič v dveh tednih napadla Kijev z droni, vendar je ukrajinski sistem protizračne obrambe uničil vse izstrelke, preden so ti dosegli ukrajinsko glavno mesto, je danes sporočila ukrajinska vojska.

Žrtev ni bilo in ni poročil o morebitni večji škodi, je po navedbah agencije Reuters na Telegramu zapisal vodja vojaške uprave Kijeva Sergij Popko.

"Ti sistematični napadi ... z brezpilotnimi letali ponovno dokazujejo, da napadalec aktivno išče priložnost za napad na Kijev," je navedel. "Preizkušajo nove taktike, iščejo nove pristopne poti do prestolnice in poskušajo razkriti lokacijo naše zračne obrambe," je dodal.

Najmanj trije mrtvi 

Ukrajinske zračne sile so po navedbah hrvaške tiskovne agencije Hina objavile na Telegramu, da je njihov sistem protizračne obrambe prestregel 35 od 39 dronov in dve raketi, ki jih je Rusija izstrelila ponoči na deset ukrajinskih regij. Koliko od teh izstrelkov je bilo usmerjenih v Kijev, ni navedla. Ruska stran se na navedbe še ni odzvala.

Iz severovzhodne in južne Ukrajine pa so v soboto poročali o ruskih napadih z raketami in topništvom, pri čemer naj bi umrli najmanj trije ljudje, navaja francoska tiskovna agencija AFP. V napadu v kraju Barvinkove v regiji Harkov naj bi umrla 48-letni in 69-letni moški. Poškodovanih naj bi bilo okoli 50 stavb. V mestu Nikopol na jugu Ukrajine pa naj bi ruska vojska ustrelila 44-letnika.

Med žrtvami tudi otrok

Število smrtnih žrtev petkovega ruskega napada na igrišče v mestu Mikolajiv na jugu države se je medtem povzpelo na štiri, med njimi je otrok, 24 je bilo ranjenih, je na Telegramu sporočil župan Oleksander Senkevič, navaja AFP.

Ruske sile poročajo o novih pridobitvah na vzhodu Ukrajine. Po navedbah ruske tiskovne agencije Tass, ki se sklicuje na vojaške vire, je skoraj povsem pod ruski nadzor prešlo tudi mesto Krasnohorivka (rusko Krasnogorovka), ki leži severozahodno od mesta Doneck. Ruske sile trenutno po navedbah nemške tiskovne agencije dpa zasedajo približno petino ozemlja Ukrajine.

Branko Grims
Novice Evropski parlament za nadaljnjo podporo Ukrajini in z obsodbo Orbanovega obiska v Moskvi
Rico Krieger
Novice Nemca obsodili na smrt: boril se je proti Rusom v Ukrajini
vojni ujetniki
Novice Rusija in Ukrajina izmenjali po 95 vojnih ujetnikov