Četrtek,
29. 5. 2014,
14.27

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Rusija Kazahstan Belorusija

Četrtek, 29. 5. 2014, 14.27

8 let

Rusija, Kazahstan in Belorusija zasnovale gospodarsko zvezo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Predsedniki Rusije, Kazahstana in Belorusije, Vladimir Putin, Nursultan Nazarbajev in Aleksander Lukašenko, so danes v Astani podpisali pogodbo o ustanovitvi Evrazijske gospodarske zveze.

V veljavo bo stopila s 1. januarjem 2015, poroča ruska tiskovna agencija Itar-Tass.

Kot je ob podpisu poudaril Putin, gospodarska zveza državam omogoča ohranitev suverenosti, hkrati pa jim omogoča krepitev gospodarskega sodelovanja. "Vzpostavili smo močan center za gospodarski razvoj in pomemben regionalni trg, ki združuje več kot 170 milijonov ljudi," je poudaril ruski predsednik.

Evrazijska gospodarska zveza razpolaga tudi s petino vseh svetovnih zalog plina in skoraj 15 odstotki zalog nafte, je dodal. Močan intelektualni in kulturni potencial treh držav Putin verjame tudi v razvito industrijsko bazo in močan intelektualni ter kulturni potencial treh držav. "Geografska lokacija nam omogoča ustanovitev transportnih in logističnih poti regionalnega in globalnega pomena in pritegnitev obsežnih trgovinskih tokov Evrope in Azije," je poudaril. Vsi ti dejavniki po besedah ruskega predsednika novi zvezi zagotavljajo konkurenčnost in dinamični razvoj.

Pogodba o ustanovitvi nove zveze je sicer začela nastajati novembra 2011. Podpisana verzija ima 28 poglavij in 118 členov, pa tudi 32 dopolnil.

Skupaj obsega 700 strani. Kot je poudaril Putin, bo nova zveza delovala na osnovi univerzalnih in transparentnih načel, vključno z načeli Svetovne trgovinske organizacije (WTO). Zveza naj bi še dodatno okrepila vezi med državami, ki so moči leta 2010 že združile v carinski uniji. Prosti pretok blaga Tri države so se v pogodbi med drugim zavezale k prostemu pretoku blaga, storitev, kapitala in delovne sile. Prav tako so obljubile usklajevanje politik v ključnih gospodarskih sektorjih, kot so energetika, industrija, kmetijstvo in transport.

Projekt gospodarske zveze je za Putina pomemben tudi s simbolnega vidika. Ruski predsednik je namreč leta 2005 razpad Sovjetske zveze označil za "največjo geopolitično katastrofo" 20. stoletja, poročajo tuji mediji. V zvezi brez Ukrajine V unijo pa Moskvi na koncu ni uspelo pritegniti Ukrajine, države s 46 milijoni prebivalcev in velikim industrijskim potencialom. To je ob podpisu priznal tudi Lukašenko. "Nekatere smo na poti izgubili - mislim na Ukrajino," je dejal. "Prepričan sem, da bo ukrajinsko vodstvo kmalu ugotovilo, kje leži njegova blaginja," je dodal.

Ukrajina je lani zdrsnila v globoko politično in gospodarsko krizo, potem ko je novembra takratni predsednik Viktor Janukovič zavrnil podpis pridružitvenega sporazuma z EU.

Meseci protestov so vodili do Janukovičeve odstavitve in umestitve Zahodu naklonjenih politikov, ki želijo državo oddaljiti od vpliva Moskve. Rusija si je pozneje priključila ukrajinski polotok Krim.