Petek,
11. 10. 2024,
10.29

Osveženo pred

29 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,10

Natisni članek

Natisni članek

napad Odesa Rusija Ukrajina

Petek, 11. 10. 2024, 10.29

29 minut

Rusi izvedli 114 napadov: v Odesi umrle štiri osebe

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,10
Ukrajina Odesa | V Odesi so bili ubiti štirje ljudje, med njimi najstnica.  | Foto Reuters

V Odesi so bili ubiti štirje ljudje, med njimi najstnica.

Foto: Reuters

Ruske sile nadaljujejo ofenzivo na vzhodu Ukrajine, samo v četrtek so izvedle 114 napadov, je sporočil ukrajinski generalštab. V napadu na Ukrajinsko regijo Odesa so bile ubite štiri osebe, med njimi tudi najstnica, še deset je bilo ranjenih. 

Dnevni pregled najpomembnejših dogodkov: 

12.50 Zelenski podporo Ukrajini iskal tudi v Vatikanu in Rimu
10.00 Ruske sile izvedle 114 napadov 
9.65 V ruskem raketnem napadu na Odeso več smrtnih žrtev

12.50 Zelenski podporo Ukrajini iskal tudi v Vatikanu in Rimu

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski se je v okviru evropske turneje za zbiranje podpore Ukrajini danes v Vatikanu sešel s papežem Frančiškom. Pred tem se je v četrtek zvečer v Rimu srečal z italijansko premierko Giorgio Meloni, ki je po pogovorih izpostavila, da je cilj podpore Italije omogočiti Ukrajini, da se pogaja o miru.

Kot je pojasnila Meloni, to pomeni vojaško podporo in podporo energetskemu sektorju. "Z Zelenskim sva se strinjala, da je pomembno vključiti mednarodne akterje, ki lahko Moskvo prepričajo, da se usede za mizo in se verodostojno pogaja," je po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa po srečanju sporočila italijanska premierka.

Volodimir Zelenski | Foto: Reuters Foto: Reuters Napovedala je tudi, da bo 10. in 11. julija prihodnje leto v Rimu konferenca o obnovi Ukrajine. Zelenski je po srečanju z Meloni sporočil, da je Italiji hvaležen za priprave na konferenco. "Za nas je pomembno, da so italijanska podjetja zastopana v projektih obnove v Ukrajini," je zapisal na družbenem omrežju X.

Italiji se je tudi zahvalil za vojaško pomoč, zlasti za sisteme zračne obrambe. Sporočil je še, da je italijanski premierki predstavil svoj načrt za zmago Ukrajine v vojni, govorila pa sta tudi o nadaljnji vojaški podpori Kijevu. Italija podpira Ukrajino s pošiljanjem pomoči in orožja, a vztraja pri uporabi orožja le na ukrajinskem ozemlju.

Zelenski se je danes sešel tudi s papežem Frančiškom, ki ga je v Vatikanu sprejel na zasebni avdienci. Pogovor je po poročanju agencije Ansa trajal 35 minut. To je bila druga zasebna avdienca ukrajinskega predsednika pri papežu po 40-minutnem srečanju maja lani, srečala pa sta se tudi junija na vrhu G7 v južni Italiji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Volodimir Zelenski | Foto: Reuters Foto: Reuters Zelenskega danes pričakujejo še v Berlinu, kjer se bo pogovarjal s kanclerjem Olafom Scholzem. Obiske v evropskih prestolnicah je Zelenski naznanil v sredo, ko je bilo zaradi odpovedi udeležbe ameriškega predsednika Joeja Bidna preloženo srečanje voditeljev članic kontaktne skupine za Ukrajino, ki bi moralo potekati v soboto v nemškem Ramsteinu.

10.00 Ruske sile izvedle 114 napadov 

Ruske sile nadaljujejo ofenzivo na vzhodu Ukrajine, samo v četrtek so izvedle 114 napadov, je sporočil ukrajinski generalštab. "Samo na delu fronte pri Limanu in železniškem vozlišču v regiji Doneck so zabeležili 30 napadov. Tarče so bili tudi deli pri Pokrovskem in Kurahovem," so zapisali.

Številk, ki jih navaja ukrajinska vojska, ni mogoče natančno preveriti. Ukrajinski blog DeepState, neuradno povezan z vojsko, je sinoči poročal, da je ruska vojska zavzela štiri manjša naselja na vzhodni fronti.

Ruska protizračna obramba pa je prestregla 92 ukrajinskih brezpilotnih letal, je včeraj sporočilo obrambno ministrstvo v Moskvi. Prizadeta je bila predvsem Adigeja na severnem Kavkazu.

9.65 V ruskem raketnem napadu na Odeso več smrtnih žrtev

V ruskem raketnem napadu na južno ukrajinsko regijo Odesa so bile ponoči ubite štiri osebe, med njimi tudi najstnica, še deset je bilo ranjenih, je danes sporočil guverner regije Oleg Kiper. V napadu je bila uničena tudi dvonadstropna stavba, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Fotogalerija
1
 / 4

"Sovražnik je z balističnimi raketami napadel regijo Odesa. Ubiti so bili štirje ljudje, med njimi najstnica," je na družbenih omrežjih zapisal Kiper ter dodal, da je bilo v napadu ranjenih še deset ljudi in uničena dvonadstropna stavba.

Na videoposnetkih s prizorišča napada je bilo videti reševalce, ki med ruševinami iščejo žrtve napada, še poroča AFP.

Ruska vojska je od začetka invazije na Ukrajino februarja 2022 izvedla že več napadov na regijo Odesa. Tarče so bile najpogosteje tovorne ladje in skladišča žita. Nazadnje so ruske sile Odeso napadle v sredo, pri čemer je bilo ubitih osem ljudi.

Ukrajina
Novice Ruske sile dosegle nov preboj na vzhodu Ukrajine
Balistična raketa
Novice Ukrajinci napadli več ruskih naftnih rafinerij?
Napad na pravno fakulteto v Odesi
Novice Ruske rakete zadele pravno akademijo v Odesi #video
Erdogan, Zelenski
Novice Nova ponudba za Rusijo in Ukrajino: je to korak do konca vojne?