Nedelja,
9. 8. 2015,
10.18

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

ugrabitev

Nedelja, 9. 8. 2015, 10.18

8 let

Rok se je iztekel, usoda ugrabljenega Hrvata ni znana

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Egiptovske in hrvaške oblasti si prizadevajo, da bi ugrabljenega Hrvata Tomislava Salopeka našle. Medtem se je iztekel tudi drugi rok, ki naj bi ga v petek postavili islamisti.

V soboto so se pojavile informacije, da naj bi ugrabljenega Tomislava Salopeka že usmrtili, a za zdaj ni znano, ali je ugrabljeni živ ali ne. Danes ob 17:35 se je iztekel tudi drugi rok, ki so ga egiptovskim oblastem postavili islamisti. Ti so v zameno za Salopeka zahtevali izpust muslimank iz egiptovskih zaporov.

Medije pozivajo, naj ne objavljajo nepreverjenih informacij Hrvaško zunanje ministrstvo je sporočilo, da vlada z uporabo vseh možnih mehanizmov skuša osvoboditi Salopeka, da pa zaradi občutljivosti razmer podrobnosti ne morejo objavljati.

Ministrstvo je medije znova pozvalo, naj ne objavljajo nepreverjenih informacij, potem ko so bile objavljene številne dezinformacije o njegovi usodi. Enak poziv je medijem naslovilo tudi hrvaško društvo novinarjev HND.

"Ne spimo, ne jemo, le molimo lahko" Kot je za hrvaški Večernji list povedala žena ugrabljenega Salopeka, je nevednost tista, ki jih ubija, saj nimajo nobenih točnih informacij. Tudi veselje, ki je bilo prisotno po tem, ko se je v egiptovskih medijih pojavila informacija, da se je rok za pogajanja v petek podaljšal za 48 ur, je zasenčil dvom, saj zagotove potrditve, da je Salopek še živ, ni.

"Ne spimo, ne jemo, le molimo lahko," je še dejala žena, ki je dodala, da tudi z mediji ne želijo komunicirati, da z izjavami ne bi škodovali ugrabljenemu Tomislavu.

Premiki, s katerimi lahko rešijo Hrvata? V soboto je veleposlanica Francije na Hrvaškem Michèle Boccoz za hrvaško televizijo RTL izjavila, da so se v zadnjih nekaj urah zgodili bistveni premiki pri iskanju Salopeka. Potekala naj bi tudi obširna akcija egiptovskih sil, ki si prizadevajo najti 30-letnika.

Salopek je v Egiptu delal kot geodet za francosko podjetje CGG. Ugrabili so ga 22. julija na poti v službo. Egiptovska veja Islamske države je v sredo objavila video posnetek, v katerem je Salopek, ki je klečal v puščavi ob zamaskiranem moškem z nožem v roki, prebral zahtevo ugrabiteljev, da ga bodo usmrtili v 48 urah, če ne bodo oblasti izpustile muslimank iz egiptovskih zaporov. V petek naj bi islamisti rok, ki se je iztekel danes popoldne, podaljšali za 48 ur.

Salopek je prvi tujec, ki so ga skrajneži IS ugrabili in zagrozili z njegovo usmrtitvijo, odkar IS deluje v Egiptu.