Aleksander Kolednik

Sobota,
14. 10. 2017,
16.15

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,98

2

Natisni članek

tujci Ljubljana Francija Slovenija tujci v Sloveniji

Sobota, 14. 10. 2017, 16.15

6 let, 6 mesecev

Ričet, klobase in pivo. To ima Pierre rad v Sloveniji.

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,98

2

Pierre

25-letni Francoz Pierre Barthelemy se je rodil v mestu Rouen v Normandiji, odraščal pa je v Veliki Britaniji. Po izobrazbi je magister politologije. V Slovenijo je prišel septembra lani, ko je začel opravljati pripravništvo na Francoskem inštitutu v Sloveniji.

Francija mladim po koncu študija omogoča, da v francoskih ustanovah in podjetjih v tujini pridobijo čim več delovnih izkušenj. Pierre se je prijavil na delovna mesta v Estoniji, Uzbekistanu in Sloveniji. Izbrali so ga na Francoskem inštitutu v Sloveniji, ki je del mreže francoskih kulturnih ustanov v tujini. Poslanstvo inštituta je predvsem širjenje francoskega jezika in kulture v Sloveniji.

"Slovenci so disciplinirani, a znajo tudi uživati"

"Slovenci se zaradi različnih vplivov iz Italije, Madžarske in z Balkana nekoliko razlikujejo glede na regijo, v kateri živijo. Ne bi želel biti stereotipen, toda na splošno bi vseeno rekel, da so Slovenci disciplinirani, a znajo tudi uživati v življenju. Po službi uživajo ob Ljubljanici in v parkih. To gre z roko v roki, saj discipliniranost omogoča uživanje," Slovence opisuje Pierre.

Kot je dejal, ga je ob prihodu v Slovenijo najbolj presenetila čistoča. V nasprotju z drugimi deli pokomunistične Evrope v Sloveniji tudi ni našel velikih starih stanovanjskih blokov, ki bi spominjali na Sovjetsko zvezo. "To ni bilo skladno s predstavo, ki sem jo imel v glavi," priznava. 

Pot na Ljubljanski grad, kot jo je ovekovečil Pierre. Foto: osebni arhiv | Foto: Pot na Ljubljanski grad, kot jo je ovekovečil Pierre. Foto: osebni arhiv

Ne mara megle

"Narava v Sloveniji je izjemna. Ljubljana me zelo osrečuje. Je majhno, udobno mesto. Dobro je vzdrževana, zelena in varna. Veliko se tudi dogaja. Ljubljana je zame najlepši kraj v Sloveniji, čeprav imam zelo rad tudi majhne vasice in gore," pojasnjuje. Kljub navdušenju nad našo prestolnico mu ljubljanska jutranja megla ni najbolj pri srcu.

"Človeka megla ne motivira preveč za delo. Tudi zime so lahko nekoliko težje, a sem živel tudi v Kanadi, s katero se to ne more primerjati," poudarja.

Pierra je navdušila tudi zapornica na Ljubljanici, ki je delo našega arhitekta Jožeta Plečnika. Foto: osebni arhiv | Foto: Pierra je navdušila tudi zapornica na Ljubljanici, ki je delo našega arhitekta Jožeta Plečnika. Foto: osebni arhiv

Z birokracijo in zdravstvenim sistemom ni imel težav

Slovenščina je po njegovih besedah težak jezik, a ker je študiral tudi ruščino, mu ta pomaga pri razumevanju našega jezika. Naučil se je že nekaj besed, a kot pravi, ga pri učenju "ovirajo" domačini, ki večinoma zelo dobro govorijo angleško, predvsem mladi.

Z birokracijo v Sloveniji do zdaj še ni imel težav. Vse postopke ob prihodu v našo državo je uredil hitro. Tudi z zdravstvenim sistemom še nima slabih izkušenj. Zdravstveni delavci so bili do njega vedno prijazni, tudi na oskrbo ni čakal dolgo.

Ker se je pred kratkim poškodoval, je opazil le, da nekatere stavbe v središču Ljubljane niso najbolj prijazne do invalidov in drugih gibalno oviranih oseb. S tega vidika je na drugi strani zelo pohvalil brezplačne prevoze z električnim vozilom Kavalir, ki jih ponuja Ljubljana.

Pierre je velik športni navdušenec. V Sloveniji si je že ogledal številne športne prireditve, med drugim tekmo v ragbiju med Slovenijo in Srbijo za Bežigradom. Foto: osebni arhiv | Foto: Pierre je velik športni navdušenec. V Sloveniji si je že ogledal številne športne prireditve, med drugim tekmo v ragbiju med Slovenijo in Srbijo za Bežigradom. Foto: osebni arhiv

Rad ima slovensko pivo

Med slovenskimi jedmi je izpostavil ričet in klobase. Rad ima slovensko pivo, predvsem iz mikropivovarn, pa tudi Laško. Pri nas je dobro spoznal tudi balkansko hrano, ki jo ima prav tako zelo rad.

Ob tem je opazil, da se cene v Sloveniji v zadnjem obdobju skupaj z gospodarsko rastjo dvigujejo. Ljubljana se mu sicer ne zdi draga, še posebej ne v primerjavi s Parizom ali katero drugo zahodno prestolnico, a ni ravno poceni, poudarja.

"Tujci večinoma Slovenijo odkrijejo po naključju"

"Ljudje se ponavadi ne odpravijo namenoma v Slovenijo. Bolj jo odkrijejo po naključju, ko potujejo v druge države, na primer na Hrvaško. Praviloma so nato nad Slovenijo vsi navdušeni. Tudi prijatelji z vsega sveta, ki so me obiskali v Sloveniji, so bili," še poudarja Pierre.

Ste se kdaj vprašali, kako se godi tujcem v Sloveniji? V rubriki Tujci v Sloveniji vsako soboto predstavljamo nekoga, ki ga je življenje pripeljalo v našo državo, da nam pove, kako se tu znajde, ali smo Slovenci odprti do prišlekov, čemu se je na začetku najbolj smejal, ali mu je Slovenija všeč, kakšna je država, iz katere prihaja. Imate tudi vi ženo, soseda, sodelavko, znanca, ki prihaja iz tujine? Vabljeni, da svoje predloge pošljete na urednik@tsmedia.si.