Torek,
30. 7. 2013,
15.14

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

televizija resničnostni šov Pakistan

Torek, 30. 7. 2013, 15.14

8 let

Resničnostni šov, ki zmagovalca nagradi z novorojenčkom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Neusmiljen boj za televizijske gledalce je v Pakistanu pripeljal do novega mejnika. Zmagovalca šova sta namreč za nagrado dobila novorojenca.

Gre za šov Aman Ramadan, pakistansko priredbo svetovno znanega resničnostnega šova Price is right. "Božiček kristjanom prinese darila, za nas je pomemben ramadan. Zato je zelo pomembno, da so ljudje v tem času srečni in da jih nagradimo," po poročanju CNN-a pojasnjuje voditelj oddaje. "Najprej sem bila šokirana, nisem mogla verjeti, da mi ponujajo dojenčico. Zdaj sem izjemno srečna," pa je, potem ko je za zmago skupaj s svojim partnerjem prejela dva tedna staro novorojenčico, odgovorila zmagovalka šova, Suridža Bikis.

Čas ramadana, čas za televizijo Aman Ramadan je šov, ki ga je pakistanska komercialna televizija na spored uvrstila zdaj, v času ramadana, ko imajo muslimani več časa zase, za počitek in za televizijo. Gre za šov, v katerem kakšnih 500 tekmovalcev odgovarja na vprašanja o Koranu. Najboljši dobivajo nagrade, motorna kolesa, mikrovalovne pečice, hladilnike. Na presenečenje prav vseh pa je zmagovalni par 21. julija dobil dojenčico.

Zavrženi otroci "Gre za zapuščene otroke, ki jih najdemo v smeteh," na očitke o spornosti in neetičnosti odgovarja pakistanska nevladna organizacija Chhipa Welfare Organization, ki je za oddajo priskrbela novorojenčico. "Par je bil v registru iskalcev otrok. V tem letu smo našli 15 zapuščenih otrok, zakaj jim ne bi dali možnosti, da preživijo in najdejo primeren dom?"

Širiti ljubezen "Potrebujemo simbol miru in ljubezni, to je tema našega šova," na očitke odgovarja voditelj šova Amir Liakuat Husain, zvezda pakistanske televizije, ki je znan tudi kot verski šolnik in seks simbol, ki s svojo mešanico religije in zabavljaštva v državi buri veliko duhov. Enkrat je v svoji oddaji z otroki pel verske pesmi na vrtu, polnem kač in koz.

Pakistan, zbudi se! "Pakistan, zbudi se, otroci niso trofeja," je na strani na Facebooku organizacije Chhipa Welfare zapisal nek Pakistanec, prepričan je, da gre za boj za gledanost.

Na dan je prišlo tudi to, da par, ki je dobil dojenčico, zanjo sploh ni vedel. V Pakistanu posvojitve otrok zakonsko niso urejene. Ljudje, ki si želijo otrok, se lahko prijavijo za skrbništvo na civilnem sodišču. Resničnostni šovi, ki prestopajo meje V zadnjem desetletju so resničnostni šovi ne samo spremenili televizijo, temveč so tudi dodobra zamajali družbene meje, podrli so številne tabuje.

Najbolj svetovno razvpita je bila zvezdnica britanskih resničnostnih šovov Big Brotherja Jane Goody, ki je med snemanjem enega takšnih šovov zbolela za rakom in se odločila, da bo v žarometu kamer tudi umirala. V kontroverznosti prednjačijo Nizozemci, pred kamerami so razkrivali spolno usmerjenost. V enem izmed šovov je neozdravljivo bolna ženska izbirala bolnika, ki bi mu podarila ledvico. Tik pred koncem oddaje so ustvarjalci razkrili, da je šlo za potegavščino in da so z oddajo hoteli samo spodbuditi razpravo o darovanju organov.