Petek,
5. 7. 2024,
6.25

Osveženo pred

3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2,90

Natisni članek

Natisni članek

vulkan Stromboli Sicilija Etna

Petek, 5. 7. 2024, 6.25

3 mesece

Rdeči alarm v Italiji: izbruhnil še en vulkan #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2,90

Na majhnem italijanskem otoku Stromboli, ki leži severno od Sicilije, je izbruhnil vulkan, zato so oblasti prižgale rdeči alarm, ki predstavlja najvišjo stopnjo nevarnosti. V Italiji že nekaj dni opažajo povečano dejavnost vulkanov, predvsem Etne na Siciliji, zdaj pa tudi ognjenika na otoku Stromboli. Zaradi pepela, ki ga je bruhala Etna, so danes zjutraj zaprli letališče v Catanii. 

Na Nacionalnem inštitutu za geofiziko in vulkanologijo (INGV) so navedli, da so povečano vulkansko aktivnost zaznali na gori Stromboli, aktivnem vulkanu na otoku. Lava in pepel sta se zlila iz vulkana v morje. Steber pepela se je dvigoval skoraj dva kilometra visoko.

Na Stromboliju živi le nekaj sto ljudi, sicer pa je otok izjemno priljubljen med turisti, ki sem prihajajo iz Italije ali Sicilije, da bi se povzpeli na 920 metrov visok vulkan. Prebivalce in turiste so oblasti pozvale, naj upoštevajo navodila civilne zaščite. 

Zaradi izbruha vulkana Etna zaprli letališče v Catanii

Prav te dni je sicer ponovno izbruhnil vulkan Etna na Siciliji, ki bruha lavo in gost dim. Etna je v četrtek pozno v noč bruhala lavo in pepel, zaradi česar so davi zaprli letališče v Catanii. Z letališča so sporočili, da je vulkanski pepel prekril vzletno-pristajalno stezo in letala.

Številne lete so preusmerili na druga letališča na Siciliji. Letališče Catania pred popoldnevom ne bo začelo obratovati, so sporočili. Potnike so pozvali, naj ne prihajajo na letališče.

Zaradi pepela, ki je prekril ulice mesta Catania, so omejili promet. Dvokolesniki danes ne smejo voziti, dovoljena hitrost za vozila pa je znižana na 30 kilometrov na uro, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Etna, ki leži na vzhodu Sicilije, je v zadnjih mesecih večkrat izbruhnila in je eden najaktivnejših vulkanov na svetu. Za ljudi, ki živijo pod 3.300 metrov visokim ognjenikom, izbruhi običajno ne predstavljajo nevarnosti. 

Kilauea
Novice Izbruhnil je eden najaktivnejših vulkanov na svetu #video
Vulkan Islandija
Novice Na Islandiji najbolj dramatičen izbruh vulkana doslej. Grindaviku grozi odcepitev. #video