Nedelja,
29. 9. 2013,
12.15

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Avstrija volitve

Nedelja, 29. 9. 2013, 12.15

8 let

Rdeče-črna koalicija v Avstriji ubranila večino

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Uradni zaćasni izidi parlamentarnih volitev v Avstriji kažejo na zmago socialnih demokratov (SPÖ) kanclerja Wernerja Faymanna. Drugi so njegovi koalicijski partnerji iz ljudske stranke (ÖVP).

Glede na začasne uradne izide je SPÖ dobila 27,1 odstotka glasov oziroma 53 poslanskih sedežev, ÖVP podkanclerja Michaela Spindeleggerja pa 23,8 odstotkov glasov oziroma 46 sedežev, kar pomeni, da ima dosedanja rdeče-črna koalicija 99 poslanskih sedežev. To je dovolj, da lahko rdeče-črna koalicija vlada še naprej, čeprav sta obe največji stranki doživeli najslabši izid v drugi republiki. V primerjavi z volitvami leta 2008 je SPÖ podpora padla za 2,2 odstotne točke, ÖVP pa za dve odstotni točki.

Veliko vprašanje pred volitvami je bilo, ali bo ÖVP ohranila prednost pred FPÖ, kar ji je tudi uspelo. Svobodnjaki Heinza-Christiana Stracheja so prejeli 21,4 odstotka glasov (40 sedežev v parlamentu), kar je 3,9 odstotne točke več kot pred petimi leti.

Preboj Neosa v parlament Parlamentarni prag so prestopili še Zeleni (11,5 odstotka glasov oz. 23 sedežev) ter dve novi stranki, Team Stronach avstrijsko-kanadskega milijarderja Franka Stronacha (5,8 odstotka glasov oz. 11 sedežev) in liberalna stranka Neos Hansa Petra Haselsteinerja, ustanovitelja gradbenega koncerna Strabag, s 4,8 odstotka glasov, kar pomeni 10 poslancev v zveznem parlamentu. Na listi stranke se je v parlament uvrstila tudi koroška Slovenka Angelika Mlinar.

Stranka Zavezništvo za prihodnost Avstrije (BZÖ) je s 3,6 odstotka glasov za las ostala pred parlamentom. V primerjavi z zadnjimi volitvami je BZÖ, ki jo je ustanovil pokojni deželni glavar avstrijske Koroške Jörg Haider, izgubila sedem odstotnih točk glasov.

SPÖ kljub najslabšemu volilnemu izidu po drugi svetovni vojni slavi. Prvo mesto "ni samoumevno", je poudaril dosedanji kancler Werner Faymann in se zadovoljen z rezultati zahvalil volivcem. Napovedal je, da bo v primeru, da dobil mandat za sestavo vlado, začel pogajanja z ÖVP. Obljubil je, da bo Avstrijo še naprej vodil "z zanesljivo roko". Zgradil bo "stabilno vlado brez FPÖ", na prvem mestu pa bo ohranil politiko zaposlovanja. "Ko gre ljudem dobro, gre dobro tudi gospodarstvu," je še poudaril.

Z drugim mestom se bo še naprej moral zadovoljiti vodilni kandidat ÖVP Michael Spindelegger. Avstrijski zunanji minister ni skrival želje po kanclerskem stolčku, a bo kot kaže 53-letnik še naprej v senci Faymanna. ÖVP bi sicer lahko sestavila vlado s svobodnjaki in Team Stronach ali Neosom. Čeprav je to precej neverjetno, je stranka pustila vse možnosti odprte. Generalni sekretar stranke Hannes Rauch se ni želel opredeliti za nobeno smer, je pa izgubo podpore obeh koalicijskih partneric označil za "opomnik".

"Korak naprej" za FPÖ Koalicijskih pogovorov si želijo tudi svobodnjaki (FPÖ). Na SPÖ je, da stopijo izven svojih okvirjev, je poudaril generalni sekretar svobodnjakov Herbert Kickl. Prvi mož stranke Heinz-Christian Strache pa je 22-odstotno podporo in prvo mesto na avstrijskem Štajerskem označil za "neverjetno velik korak naprej" za svojo stranko.

Zeleni so bili po objavi rezultatov vzporednih volitev zadovoljni, čeprav se z okoli 11,5-odstotno podporo niso približali FPÖ in niso dosegli zastavljenega 15-odstotnega cilja. Glavna kandidatka stranke Eva Glawischnig je priznala, da so želeli več, a dosegli "najboljši rezultat, kar smo ga kadar koli dosegli na parlamentarnih volitvah v Avstriji".

Milijarder pričakoval nekoliko drugačen izidi Velike ambicije je imela stranka Team Stronach milijarderja Franka Stronacha, ki pa je vesela, da se ji je uspelo prebiti v parlament. "Je, kakor je," je v prvem odzivu dejal ustanovitelj stranke Frank Stronach. "Smo v parlamentu. Vrata so sedaj odprta," je poudaril in dodal, da je zadovoljen, čeprav je pričakoval "nekoliko drugačen" izid.

Najbolj navdušeni so v stranki Neos. Njen prvi kandidat Matthias Strolz je ocenil, da je uspel "projekt stoletja". Menil je tudi, da bi se morali v SPÖ in ÖVP vprašati, ali ni "koalicija poražencev morda napačno sporočilo".