Ponedeljek,
10. 6. 2013,
12.53

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
sojenje rasizem

Natisni članek

Ponedeljek, 10. 6. 2013, 12.53

8 let, 3 mesece

Rasistični stereotipi v osredju sojenja o umoru Trayvona Martina

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Začelo se bo sojenje v primeru Trayvona Martina, ki ga je ubil njegov sosed George Zimmerman. Sojenje bo ameriška javnost pozorno spremljala, saj po mnenju nekaterih odpira stare rane rasizma.

Lani februarja je George Zimmerman, ki je sicer eden od prostovoljcev straže soseske v mestu Stanford v ameriški zvezni državi Florida, ustrelil takrat komaj 17-letnega Trayvona Martina. Zimmerman sicer ni bil na uradni dolžnosti, zato je poklical policijo in povedal, da je opazil temnopoltega moškega, ki si v dežju ogleduje hiše. Zimmerman je stopil iz vozila in se soočil z Martinom, na koncu pa ga je ustrelil. Zdaj pa se postavlja vprašanje, ali ga je ustrelil v samoobrambi ali namerno.

Razmere v mestu so postajale čedalje slabše Mesto Stanford se je pred približno sedmimi leti začelo močno spreminjati, vse več je kriminala, je za Independent povedal eden od prebivalcev mesta in tesen Zimmermanov prijatelj, Frank Taafee. "Opazoval sem, kako so se razmere slabšale. Drhal, ki je včasih hodila skozi mesto, to je bil nekakšen koridor kriminala," je povedal Taafee, ki je priznal, da so bili primeri rasne diskriminacije, čeprav nekateri ne želijo priznati.

Primer Trayvona Martina je rasne stereotipe postavil v ospredje, saj so po njegovi smrti številni protestirali, ko se je policija odločila izpustiti Zimmermana brez obtožnice. Zimmermanu so očitali, da je pravico vzel v svoje roke, ko je v soseski videl temnopoltega fanta in se odločil, da nima dobrih namenov, vendar Zimmerman takrat ni vedel, da je stanoval v hiši očetovega dekleta v tej soseski in da se je vračal iz trgovine.

"To je bila kaplja čez rob" Zimmermana so takoj po streljanju izpustili na prostost na podlagi zakona, ki predvideva, da oseba, ki ji grozi nevarnost, lahko sama ukrepa brez posledic. Tako lahko nekdo svojega napadalca ustreli, ne da bi mu za to lahko sodili. S tem pa se ni strinjala afroameriška skupnost. "To je bila kaplja čez rob," je za Independent povedal Francis Oliver, ki vodi zgodovinski muzej Goldsboro. "Imajo moškega, ki je sprožil, priznal je, da je streljal, in imeli so ga na policijski postaji. Povedal jim je, da je sam ukrepal, vendar pa nihče ne more ukrepati proti fantu, ki je imel v roki bombone in steklenico ledenega čaja," je dodal.

Oliver je za Telegraph še povedal, da je v preteklosti bilo veliko takšnih primerov, ko so mlade temnopolte moške ustrelili, policija pa teh smrti nikoli ni preiskovala. "S smrtjo Trayvona Martina smo imeli tega dovolj," je dejal.

Ustrelil ga je in nič se ni zgodilo Nekateri pa so prepričani, da je Martinov primer pravzaprav dokaz, da rasizma, kot je bil prisoten v obdobju linčanja, še ni konec. "Belec je lahko ustrelil in ubil temnopoltega in nič se ni zgodilo. To pa je znova odprlo stare rane," je za Independent povedal Norton Bonaparte. Vendar pa se je po protestih afroameriške skupnosti Zimmerman sam predal policiji, sčasoma pa so ga obtožili umora druge stopnje, Zimmerman pa je celo napovedal, da se bo zagovarjal na podlagi zakona, ki mu omogoča, da se brani pred napadalcem.

Ko se bo sojenje začelo, se bo vse vrtelo okoli tega, kaj se je dogajalo v zadnjih minutah življenja Trayvona. Nekaj od tega je že znano, in sicer to, da je Zimmerman poklical policijo, kjer so mu dejali, naj ga ne zasleduje, vendar je to vseeno storil. Dokazovanje ene ali druge strani pa bo težavno predvsem zaradi tega, ker nihče ni bil priča streljanju. Ni jasno, ali je Martin napadel Zimmermana in je ta streljal v samoobrambi ali je bil Martin žrtev. Zimmermanovi podporniki so sicer prepričani, da Zimmerman ni gledal na raso, ko je ukrepal, ampak da je streljal v samoobrambi. "George Zimmerman bo oproščen, vendar pa bo preostanek svojega življenja preživel v samoti, ali pa bo poskušal pojasniti svoja dejanja," je prepričan Frank Taaffee. Medtem pa so drugi prepričani, da bo v mestu zavladala napetost, če bo Zimmerman oproščen obtožb.