Torek,
31. 10. 2017,
11.25

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,40

9

Natisni članek

Katalonija Španija neodvisnost Carles Puigdemont Belgija

Torek, 31. 10. 2017, 11.25

6 let, 5 mesecev

Puidgemont: Spoštoval bom rezultate decembrskih volitev v Kataloniji #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,40

9

Špansko ustavno sodišče v Madridu je danes razveljavilo petkovo deklaracijo o neodvisnosti španske pokrajine Katalonije.

Video: Planet TV

Odstavljeni in obtoženi katalonski premier Carles Puigdemont ter ostale vidne katalonske osebnosti naj bi se na sodišču v Španiji pojavile ta četrtek in petek. 14 obtoženih mora v treh dneh tudi plačati znesek 6,2 milijona evrov, je danes sporočila sodnica Carmen Lamela. Pri omenjeni vsoti gre za ocenjene stroške za izvedbo referenduma o katalonski samostojnosti 1. oktobra.

Očitajo jim upor in nezakonito prisvajanje javnih sredstev

Špansko tožilstvo je proti Puigdemontu in članom njegove vlade vložilo obtožnice, v katerih jim med drugim očita upor in nezakonito prisvajanje javnih sredstev. Za očitana dejanja naj bi jim grozilo kar do 30 let zapora. Odstavljeni predsednik katalonske regionalne vlade se je nato v ponedeljek zatekel v Bruselj.

Puigdemont, ki se je v ponedeljek umaknil v Belgijo, je medtem iz v Bruslja sporočil, da bo spoštoval rezultate regionalnih volitev v Kataloniji, ki jih je španska vlada napovedala za 21. december. Hkrati je pojasnil, da se v Belgijo ni zatekel, da bi zaprosil za politični azil. 

Po njegovih besedah bi se morala želja in zagon njegove regije po osamosvojitvi upočasniti, da bi se izognili nemirom, ko je Madrid Kataloniji odvzel avtonomijo. "Ne moremo zgraditi republike za vse na temelju nasilja," je dejal in dodal, da če to pomeni upočasnitev razvoja republike, potem je treba to razumeti "kot smiselno plačilo".

Belgijski premier Charles Michel je danes dejal, da bodo z odstavljenim katalonskim predsednikom Carlesom Puigdemontom ravnali tako kot "z vsakim drugim evropskim državljanom". "Puigdemont ima enake pravice in dolžnosti kot vsak drug evropski državljan, nič več in nič manj," je dejal Michel v izjavi. Poudaril pa je, da belgijska vlada ni povabila Puigdemonta v Bruselj.

Preberite še: 

-> Španski tožilec katalonske voditelje obtožil upora

->V Barceloni v napetih razmerah protest za enotno Španijo

-> Katalonski voditelj vztraja pri neodvisnosti

-> "Katalonci se bodo uprli represiji Madrida, nasilje se lahko ponovi"


"Kdor se bori za neodvisnost, ne zapusti svojega naroda"

Na umik Puigdemonta v Belgijo se je medtem odzval podpredsednik belgijske vlade Kris Paeters, ki je v svojem nastopu ostro kritiziral katalonskega premierja. "Če kdo razglasi samostojnost, potem je bolje, da ostane v bližini svojega naroda," je dejal Paeters.

Evropska komisija na čelu s predsednikom Jean-Claudom Junckerjem najnovejšega dogajanja v Kataloniji še ni komentirala. | Foto: Reuters Evropska komisija na čelu s predsednikom Jean-Claudom Junckerjem najnovejšega dogajanja v Kataloniji še ni komentirala. Foto: Reuters

Španski zunanji minister Alfonso Dastis je medtem za španske medije dejal, da bi bil presenečen, če bi Belgija Puigdemontu odobrila azil. "Verjamemo, da med državami članicami EU vlada obojestransko zaupanje," je prepričan Dastis.

Evropska komisija na čelu s predsednikom Jean-Claudom Junckerjem se o zadnjem dogajanju v Kataloniji, povezanem z umikom glavnih zagovornikov katalonske neodvisnosti, še ni izrekla.

Špansko ustavno sodišče razveljavilo deklaracijo o neodvisnosti Katalonije

Medtem je špansko ustavno sodišče po poročanju časopisa El Mundo razveljavilo deklaracijo o samostojnosti Katalonije, ki jo je katalonski parlament sprejel v petek.

Hkrati je sodišče predstavnike katalonskega regionalnega parlamenta, med katerimi je odstavljena predsednica parlamenta Carme Forcadel, opozorilo, da zaustavijo vsako pobudo, ki bi se nanašala na izvajanje deklaracije.

Hkrati je špansko tožilstvo proti odstavljenemu katalonskemu premierju in članom njegove vlade vložilo obtožnice, v katerih jim med drugim očita upor in nezakonito prisvajanje javnih sredstev. Za očitana dejanja naj bi jim grozilo do 30 let zapora.

Katalonski parlament je neodvisnost Katalonije razglasil v petek. | Foto: Reuters Katalonski parlament je neodvisnost Katalonije razglasil v petek. Foto: Reuters

Policija preiskala prostore katalonske policije

Španske oblasti skladno s 155. členom španske ustave nadaljujejo prevzemanje nadzora v Kataloniji. Španska policija Guardia Civil je tako dopoldne v okviru preiskave nezakonitega referenduma o neodvisnosti Katalonije danes preiskala glavne prostore katalonske policije Mossos d'Esquadra.

"Izvajamo inšpekcijo, povezano s komuniciranjem Mossos d'Esquadra na dan nezakonitega referenduma 1. oktobra," je dejal tiskovni predstavnik španske policije.

Madrid je pred referendumom o neodvisnosti katalonski policiji ukazal, naj ustavi glasovanje, ki ga je špansko ustavno sodišče označilo za nezakonitega. Ker katalonska policija tega ni storila, se vse od takrat spopada z očitki, da se je uprla ukazom iz Madrida. Vodstvo katalonske policije očitke zavrača, češ da so zaprli toliko volišč, kot jim jih je uspelo.

Španska vlada se bo sicer ob 18. uri sestala na izredni seji, o čem bodo na njej razpravljali ministri, pa v Madridu niso pojasnili.

Federalna Evropa z novo ustavo bi lahko bila v prihodnosti odgovor na dejstvo, da bi lahko imela Katalonija bistveno več avtonomije, da Španija temu ne bi nasprotovala, da bi vsi skupaj živeli v miru in živeli svoje nacionalne identitete kot vsi drugi, pravi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.