Nedelja,
9. 9. 2018,
13.05

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,01
Pakistan predsednik

Natisni članek

Nedelja, 9. 9. 2018, 13.05

5 let, 10 mesecev

Prisegel novi pakistanski predsednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,01
Arif Alvi, Pakistan | Foto Reuters

Foto: Reuters

Arif Alvi, dolgoletni zaveznik novega pakistanskega premierja Imrana Kana, je danes prisegel kot 13. pakistanski predsednik. 69-letni Alvi je na položaju zamenjal Mamnuna Husaina, zaveznika bivšega premierja Navaza Šarifa. Husainu se je petletni mandat iztekel v soboto.

Alvi je prisegel na slovesnosti, ki jo je vodil vrhovni sodnik Sakib Nisar, ob navzočnosti premierja Kana, članov vlade, vojaških poveljnikov in tujih diplomatov, poročajo tuje tiskovne agencije.

Alvi, ki je po poklicu zobozdravnik, prihaja iz Karačija in je eden od ustanovnih članov stranke Pakistan Tehrik-e-Insaf, ki jo vodi bivši zvezdnik kriketa Kan.

volitve
Novice V Pakistanu se na dan volitev nadaljujejo smrtonosni napadi #video

Predsednik z omejenimi pristojnostmi

Alvijeva politična kariera se je začela pred več kot pol stoletja. Leta 1969 je bil študentski voditelj in je sodeloval v gibanju proti vojaškemu režimu generala Ajuba Kana. Med protesti v Lahoreju je bil ustreljen in še danes ponosno nosi kroglo v desni roki kot simbol njegovega boja za demokracijo v Pakistanu.

Alvija je v torek na tajnem glasovanju izvolil volilni kolegij, ki ga sestavljajo poslanci obeh domov parlamenta in štirih pokrajinskih skupščin.

V Pakistanu je imel predsednik nekoč v svojih rokah veliko moč, s spremembo ustave leta 2010 pa so bile njegove pristojnosti močno omejene. Predsednik je simbol federacije in voditelj države, ki izvaja pooblastila na priporočilo premierja.

Pakistan
Novice Predvolilni shodi v Pakistanu terjali 130 žrtev