Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
13. 12. 2007,
9.21

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 13. 12. 2007, 9.21

8 let

Predsedniške volitve v Srbiji bodo 20. januarja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Predsednik srbskega parlamenta Oliver Dulić je za 20. januar prihodnje leto razpisal volitve predsednika države.

Če nobeden od kandidatov v prvem krogu ne bo prejel zadostnega števila glasov, bo drugi krog potekal 3. februarja. Dulić je ob tem srbske državljane pozval, naj se volitev udeležijo, in izrazil upanje, da bo predvolilna kampanja poštena. V izjavi za javnost je Dulić tudi izrazil pričakovanje, da bodo volitve priložnost, na katerih se bo potrdila zrelost srbske družbe. "Vsake nove volitve so priložnost za krepitev stabilnosti države. To je še posebej pomembno v luči izzivov, s katerimi je soočena Srbija in ki zadevajo ohranitev ozemeljske celovitosti naše države," je še dejal Dulić.

Predčasne volitve zaradi nove ustave

V Srbiji so predčasne predsedniške volitve razpisali zaradi nove ustave, ki so jo sprejeli lani, in ki med drugim v preambuli poudarja, da je Kosovo sestavni del Srbije. Sedanjemu srbskemu predsedniku Borisu Tadiću bi sicer mandat uradno potekel 11. julija 2009.

Za favorita veljata Tadić in Nikolić Kandidaturo na volitvah sta že napovedala Tadić in vodja Srbske radikalne stranke (SRS) Tomislav Nikolić. Na volitvah bo po pričakovanjih kandidiralo še več kandidatov, vendar Tadić in Nikolić veljata za favorita.

Demokratska stranka Srbije (DSS) premiera Vojislava Koštunice je medtem po objavi datuma volitev sporočila, da je odločitev o tem enostransko sprejela Tadićeva Demokratska stranka (DS), s čimer naj bi kršila koalicijski sporazum, po katerem naj bi se vse pomembne odločitve sprejemale s soglasjem znotraj vladajoče koalicije, v kateri je poleg DSS in DS še stranka G17. DSS bo svoj odgovor DS posredovala po 19. decembru in zasedanju Varnostnega sveta ZN o Kosovu. DSS je vztrajala, da se z volitvami predsednika države počaka do rešitve vprašanja statusa Kosova.

Volitve bodo vplivale na srbski odziv ob morebitni neodvisnosti Kosova Rezultat volitev bo namreč odločil tudi o tem, kako se bo Srbija odzvala na morebitno razglasitev neodvisnosti Kosova, do katere naj bi pričakovanjih prišlo v začetku prihodnjega leta. Predsednik SRS Nikolić je v tem primeru napovedal silovit odgovor, medtem ko je Tadić obljubil, da Srbija ne bo uporabile sile, da pa bo Kosovo poskušala obdržati z diplomatskimi sredstvi.

ZDA in EU sta mnenja, da je treba z razglasitvijo neodvisnoti Kosova počakati ZDA in EU sta vodstvo kosovskih Albancev že pozvali, naj z načrtovano razglasitvijo neodvisnosti počakajo do srbskih predsedniških volitev, saj se bojijo, da bi lahko prenagljena razglasitev neodvisnost ogrozila Tadićeve možnosti za zmago.

Ne spreglejte