Petek,
17. 6. 2011,
21.27

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Portugalska

Natisni članek

Petek, 17. 6. 2011, 21.27

8 let, 3 mesece

Portugalski premier predstavil novo vlado

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Novi portugalski premier Pedro Passos Coelho je danes predstavil svojo vlado.

V vladi so štirje ministri iz vrst premierove desnosredinske Socialdemokratske stranke, ki je zmagala na predčasnih parlamentarnih volitvah 5. junija, trije iz vrst koalicijske konservativne stranke ter štirje neodvisni.

V rekordnem času naj bi država dobila vlado Nova vlada bo z delom začela v torek, je po srečanju s predsednikom države Anibalom Cavaco Silvo v Lizboni dejal Passos Coelho.

"Imenovan sem bil pred 48 urami in, kot sem obljubil, sem takoj začel delati, da bi država v rekordno hitrem času dobila vlado, ki jo bo vodila prihodnja štiri leta," je dejal novi premier.

Zunanji minister bo vodja konservativcev Paulo Portas, minister za gospodarstvo in delo pa bo neodvisni ekonomist Alvaro Santos Pereira.

Novi finančni minister Gaspar je prav tako neodvisen, na ministrski položaj pa prihaja z mesta svetovalca portugalske centralne banke, ki ga je zasedal od februarja lani.

Nova portugalska vlada je manjša od prejšnje, ki je imela 16 ministrov. Novi premier je več resorjev združil, medtem ko bo namesto ministra za kulturo poslej le državni sekretar.

Prejšnja vlada socialističnega premiera Joseja Socratesa je marca odstopila, potem ko parlament ni izglasoval paketa ukrepov za izhod iz finančne krize. Portugalska je bila nato prisiljena zaprositi za mednarodno finančno pomoč, v zameno pa mora izvesti vrsto varčevalnih ukrepov in reform.