Četrtek,
29. 11. 2018,
6.55

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,24

8

Rusija Ukrajina Recep Tayyip Erdogan

Natisni članek

Četrtek, 29. 11. 2018, 6.55

5 let, 8 mesecev

Ukrajina predlaga Turčiji, da zapre Bospor za ruske ladje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,24

8

Bospor | Foto Reuters

Foto: Reuters

Potem ko je ukrajinski predsednik Petro Porošenko pozval zvezo Nato, naj v Azovsko morje napoti svoje ladje, je sedaj ukrajinski admiral pozval Turčijo, naj zapre bosporsko ožino za ruske ladje.

Rusija je medtem prepovedala vplutje ali izplutje ladij iz dveh ukrajinskih pristanišč v Azovskem morju, je sporočil ukrajinski minister za infrastrukturo Volodimir Omeljan. Skupaj so nadaljevanje poti prepovedali 35 ladjam. 

"V bistvu je Rusija blokirala ukrajinska pristanišča v Azovskem morju," je zapisal. Po njegovi oceni je Rusija s to potezo namenoma zaostrila krizo v Azovskem morju in dodatno pripomogla k destabilizaciji regije. Z blokado pa namerava pregnati Ukrajino s svojega ozemlja, je zapisal.

Turčijo bomo prosili, naj zapre Bospor, da bodo Rusi vedeli, da je njihova država kršila mednarodno pravo, je danes v Kijevu na konferenci o pomorski varnosti dejal ukrajinski admiral Igor Vorončenko.

Če bi Turčija zaprla bosporsko ožino za ruske ladje, te ne bi več mogle potovati med Sredozemskim in Črnim morjem. S tem pa bi se Ukrajina lahko maščevala Rusiji, ki skozi Kerško ožino ob Azovskem morju ne spušča več ukrajinskih ladij.

Nemčija kot ena najmočnejših zaveznic

Porošenko je v pogovoru za nemški tabloid Bild dejal: "Nemčija je ena najmočnejših zaveznic in upamo, da bodo države Nata pripravljene poslati svoje ladje v Azovsko morje v podporo Ukrajini in ji zagotoviti varnost."

V Ukrajini od srede v desetih regijah velja 30-dnevno vojno stanje, ki ga je Porošenko razglasil, parlament pa potrdil po nedeljskem incidentu, ko je ruska obalna straža v Kerški ožini pri nezakonito priključenem polotoku Krim zasegla tri ukrajinska vojaška plovila.

Petro Porošenko | Foto: Reuters Foto: Reuters

Ta so iz Črnega morja plula v ukrajinsko pristanišče Mariupol v Azovskem morju. Pri tem je bilo zajetih 24 ukrajinskih mornarjev, v posredovanju pa so bili najmanj trije ranjeni.

"Ne verjemite Putinovim lažem"

Porošenko je ruskega predsednika Putina obtožil, da želi nasilno priključiti celotno Ukrajino. Zavrnil je obtožbe Rusije, da je bilo vplutje ladij ukrajinske mornarice v Kerško ožino provokacija, ki naj bi jo spodbudile ukrajinske oblasti pred predsedniškimi volitvami v Ukrajini prihodnje leto.

"Ne verjemite Putinovim lažem," je izjavil za Bild. "Putin želi nazaj stari ruski imperij. Sebe vidi kot ruskega carja, njegovo carstvo pa ne more delovati brez Ukrajine. Vidi nas kot kolonijo," je dejal Porošenko.

Ukrajinski predsednik je Nemčijo, ki je največji kupec plina v Moskvi, pozval, naj zaustavi izgradnjo plinovoda pod morjem, ki bi Rusiji omogočil dobavo plina mimo ozemlja Ukrajine. "Potrebujemo močno, odločno in jasno reakcijo na agresivno obnašanje Rusije," je dejal Porošenko. To po njegovem mnenju pomeni tudi zaustavitev projekta plinovoda Severni tok 2.

Kaj pravijo v Kremlju?

Iz Kremlja so poziv Porošenka glede Nata ocenili kot negativno potezo, češ da to le spodbuja nadaljnje napetosti in politiko provokacije v času pred predsedniškimi volitvami v Ukrajini, navaja tiskovnega predstavnika Dmitrija Peskova ruska tiskovna agencija Tass.

Erdogan: Turčija bi lahko posredovala med Ukrajino in Rusijo
Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je danes dejal, da bi lahko Turčija posredovala v sporu med Rusijo in Ukrajino, med katerima so se odnosi še dodatno zaostrili po nedeljskem incidentu v Azovskem morju. O tem je Erdogan že govoril z obema stranem.

Tako ruski predsednik Vladimir Putin kot ukrajinski predsednik Petro Porošenko sta v sredinih pogovorih z Erdoganom predstavila svoje zahteve. "Ukrajinske zahteve bomo Putinu prenesli na naših pogovorih v Argentini," je pojasnil turški predsednik.