Sobota,
12. 10. 2024,
17.18

Osveženo pred

3 ure, 57 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2,83

Natisni članek

Natisni članek

Aleksander Lukašenko Vladimir Putin Donald Tusk Belorusija Rusija Evropska unija azil migrantska kriza Poljska

Sobota, 12. 10. 2024, 17.18

3 ure, 57 minut

Poljska namerava začasno ukiniti pravico do azila

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2,83
migranti poljska-belorusija | Poljski premier Donald Tusk je ruskega predsednika Vladimirja Putina in beloruskega predsednika Aleksandra Lukašenka obtožil, da migrante pošiljata na mejo s Poljsko, da bi destabilizirala EU. | Foto Reuters

Poljski premier Donald Tusk je ruskega predsednika Vladimirja Putina in beloruskega predsednika Aleksandra Lukašenka obtožil, da migrante pošiljata na mejo s Poljsko, da bi destabilizirala EU.

Foto: Reuters

Poljska si bo v okviru nove migracijske politike prizadevala za odpravo nezakonitih migracij tudi z začasno prekinitvijo pravice do azila, je izjavil poljski premier Donald Tusk.

Tusk je na kongresu svoje Državljanske koalicije (KO) dejal, da mora Poljska ponovno pridobiti stoodstotni nadzor nad tem, kdo vstopa v državo.

Kdo hoče destabilizirati EU?

meja, Poljska-Belorusija
Novice Poljska bo na meji z Belorusijo vzpostavila varovalni pas
Opozoril je, da je tovrstno ravnanje v nasprotju "z bistvom pravice do azila". Obljubil je, da bo omejil nezakonite migracije, v torek pa bo kabinetu predstavil novo migracijsko strategijo.

Glede pakta EU o migracijah in azilu je Tusk zatrdil, da ne bo spoštoval ali izvajal nobenih predlogov EU, ki bi po njegovem mnenju ogrozile poljsko varnost.