Petek,
8. 3. 2019,
11.50

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,64

2

Natisni članek

ZDA OECD Hrvaška schengen

Petek, 8. 3. 2019, 11.50

5 let, 1 mesec

Poleg Slovenije vstopu Hrvaške v OECD nasprotujejo tudi ZDA

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,64

2

OECD | Na sedežu hrvaškega zunanjega ministrstva so za časnik povedali, da ne obstaja noben spor med ZDA in Hrvaško, temveč da ima Washington pomisleke o nadaljnji širitvi OECD.  | Foto STA

Na sedežu hrvaškega zunanjega ministrstva so za časnik povedali, da ne obstaja noben spor med ZDA in Hrvaško, temveč da ima Washington pomisleke o nadaljnji širitvi OECD.

Foto: STA

Poleg Slovenije tudi ZDA nasprotujejo članstvu Hrvaške v Organizaciji za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD), danes poroča hrvaški časnik Jutarnji list. Kot dodaja, so na hrvaškem zunanjem ministrstvu pojasnili, da ZDA nasprotujejo širitvi OECD, dokler organizacija ne bo zagotovila možnosti za sprejem novih članic.

Hrvaški minister za gospodarstvo Darko Horvat se je pred začetkom današnje seje vlade odzval na poročanje Jutarnjega lista in poudaril, da samo Slovenija ovira vstop Hrvaške v OECD. Napovedal je, da se bosta kmalu na to temo srečala s slovenskim kolegom Zdravkom Počivalškom, pričakuje pa, da bodo do konca leta odpravili slovensko blokado.

Horvat je tudi potrdil, da se bo kmalu srečal z ameriškim veleposlanikom na Hrvaškem W. Robertom Kohorstom, s katerim bo govoril o podpori Washingtona na hrvaški poti v OECD.

Veleposlaništvo ZDA v Zagrebu je na vprašanje časnika o nasprotovanju vstopa Hrvaške v OECD odgovorilo, da je za članstvo katere od držav potrebno soglasje vseh 36 držav članic organizacije. Kot sklepa časnik, dejstvo, da niso zanikali trditev, da blokirajo vstop Hrvaške, kaže na določene zamere do Hrvaške med vstopanjem v OECD.

Kolinda Grabar-Kitarović
Novice Grabar-Kitarovićeva o arbitraži: Hrvaška vztraja pri dvostranskem dogovoru

Hrvaško zunanje ministrstvo: Med ZDA in Hrvaško ni nobenih sporov

Na sedežu hrvaškega zunanjega ministrstva so za Jutarnji list povedali, da ne obstaja noben spor med ZDA in Hrvaško, temveč da ima Washington pomisleke o nadaljnji širitvi OECD. Poleg Hrvaške so pred vrati kluba najrazvitejših držav tudi Bolgarija, Romunija, Peru, Argentina in Brazilija.

Slovenija zaradi nespoštovanja mednarodnega prava s strani Hrvaške nasprotuje hrvaškemu vstopu v OECD. Vstop Hrvaške v schengensko območje Slovenija podpira, ko bo Hrvaška za to izpolnila pogoje. | Foto: Tina Deu Slovenija zaradi nespoštovanja mednarodnega prava s strani Hrvaške nasprotuje hrvaškemu vstopu v OECD. Vstop Hrvaške v schengensko območje Slovenija podpira, ko bo Hrvaška za to izpolnila pogoje. Foto: Tina Deu

"ZDA načeloma ne nasprotujejo širitvi OECD na nove članice, a menijo, da v organizaciji še niso vzpostavljene zadostne zmogljivosti, da bi lahko sprejeli toliko držav," je odgovorila hrvaška diplomacija. Pojasnili so, da ZDA zahtevajo od sekretariata OECD in vseh 36 držav članic, naj pred širitvijo izvedejo določene reforme, da bi vzpostavili pogoje za boljše delovanje organizacije.

"ZDA ne blokirajo vstopa Hrvaške, ki sodeluje v delovanju nekaj odborov in se pripravlja na širitev, ko bo za to dobila zeleno luč," so še dejali na hrvaškem zunanjem ministrstvu.

Slovenija, ki nasprotuje članstvu Hrvaške v OECD, medtem podpira vstop Hrvaške v schengensko območje, ko bo država za to izpolnila pogoje. Po mnenju slovenskih virov odločanja o tem še ni mogoče pričakovati kmalu. Hrvaško maja čaka novo, že tretje ocenjevanje izpolnjevanja kriterijev za vstop v območje brez nadzora na notranjih mejah. Predhodni ocenjevanji sta pokazali, da Hrvaška na vstop v schengensko območje še ni pripravljena.
Zagreb, protest, mediji, novinarji
Novice Protest v Zagrebu: hrvaškim politikom 500 ljudi prineslo eno kuverto

ZDA imele konkretne pripombe o Hrvaški

Časnik navaja, da so razlogi za ameriško zaviranje Hrvaške lahko zapisani v sporočilu State Departmenta za leto 2016. Navaja, da so imele ZDA "konkretne pripombe", ko gre za nerešeno vprašanje vrnitve premoženja judovskim organizacijam na Hrvaškem, nacionaliziranega med drugo svetovno vojno in po njej, pa tudi zaradi navedb o zanikanju holokavsta ter diskriminaciji Srbov in Romov. Omenjali so tudi kršitve pravic žensk, otrok in pripadnikov skupnosti LGBT.

Med drugim časnik spominja, da so ZDA očitale Hrvaški tudi slabosti pravosodja in korupcijo ter težave v medijskem prostoru, kot je nepregledno lastništvo v lokalnih medijih. Spomnimo, da je Madžarska medtem konec lanskega leta umaknila svojo blokado vstopa Hrvaške v OECD.