Torek,
20. 12. 2011,
7.58

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

ZDA volitve

Torek, 20. 12. 2011, 7.58

8 let

Podpora Gingrichu se manjša

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Nekdanji predsednik predstavniškega doma ameriškega kongresa Newt Gingrich je začel doživljati usodo drugih predsedniških kandidatov republikanske stranke.

Dva tedna pred začetkom strankarskih zborovanj v Iowi mu je, tako kot drugim kandidatom republikanske stranke z izjemo nekdanjega guvernerja Massachusettsa Mitta Romneyja, začela padati podpora v anketah. Republikanski volivci so med dosedanjo predsedniško tekmo uprizorili zanimiv lov na nekoga, ki ne bo Romney, saj za slednjega ne verjamejo, da je dovolj konservativen. Najprej so v ospredje potisnili kongresnico iz Minnesote Michele Bachmann, nato guvernerja Teksasa Ricka Perryja, za njim poslovneža iz Georgije Hermana Caina, nazadnje pa še Gingricha.

Romney vedno pri vrhu, tik za njim pa teksaški kongresnik Ron Paul Pri tem je Romney vedno vztrajal pri vrhu, tik pod njim pa je bil vedno tudi teksaški kongresnik Ron Paul, ki mu raziskave javnega mnenja v Iowi napovedujejo dober rezultat, morda celo zmago. Caina so iz tekme odnesli spolni škandali, edina kandidata, ki sta vztrajno na začelju anket, pa sta nekdanji senator iz Pensilvanije Rick Santorum ter nekdanji guverner Utaha Jon Huntsman.

Izbranec stranke je moral v Iowi vedno osvojiti dober rezultat Zmaga v Iowi nikakor ne pomeni tudi končnega uspeha, a kasnejši izbranec stranke je moral v Iowi vedno osvojiti dober rezultat, če ne po uvrstitvi, pa vsaj po trdnem deležu glasov. Santorum se bo verjetno hitro poslovil, Huntsmanu pa dobro kaže na prvih strankarskih volitvah 10. januarja v državi New Hampshire.

Volivci Iowe raje izberejo bolj "ortodoksne" kandidate Volivci Iowe na svojih zborovanjih po 1800 voliščih v 99 volilnih okrožjih ponavadi izberejo bolj "ortodoksne" kandidate, medtem ko v New Hampshiru volivci, med katerimi so lahko tudi neodvisni in ne nujno le člani strank, ponavadi bolje izrazijo nacionalni utrip tekme. Skrajen demokrat ali republikanec tako lažje slavi v Iowi, v New Hampshiru pa tisti, ki ima več možnosti na splošnih volitvah.

Gingrichu je v zadnji Gallupovi raziskavi podpora med republikanci na nacionalni ravni padla s 37 na 26 odstotkov. V Iowi, kjer ima skoraj najslabšo organizacijo med vsemi kandidati, pa mu je v zadnji Gallupovi anketi podpora od začetka decembra prav tako padla, čeprav v obeh raziskavah še vedno vodi. V državni anketi agencije Public Policy Polling (PPP) pa je Gingrichu podpora v Iowi v treh tednih padla s 27 na 14 odstotkov. Na prvo mesto se je prebil Ron Paul (23 odstotkov), tretji pa je Romney (20 odstotkov). Romney na nacionalni ravni po Gallupu ohranja svojih 24 odstotkov, Paul pa ima deset odstotkov podpore. Podpora Gingrichu je padla zaradi poplave negativnih oglasov ter več kot milijona dolarjev, ki so jih v Iowi porabile organizacije na strani Romneyja.

Dolgoletni politik, ki je vpleten v škandale iz Washingtona Gingricha prikazujejo kot dolgoletnega politika, ki je vpleten v škandale iz Washingtona in je spreminjal stališča o pomembnih temah, kot sta zdravstvo in okolje. Proti kritikam se bori z agresivnostjo in zdaj napoveduje celo aretacije zveznih sodnikov, ki ne bodo prišli v kongres razlagat svojih za republikance napačnih odločitev.

Republikanci torej ostajajo na splošno še vedno nezadovoljni z izbiro kandidatov in v ponedeljek se je po dolgem času spet oglasila nekdanja guvernerka Aljaske Sarah Palin, ki je na televiziji Fox menila, da še ni prepozno, da se v tekmo vmeša še kdo drug. Sama je sicer oktobra sporočila, da ne bo kandidirala.

Na koncu naj bi zmagal Romney Ne glede na vse pa analitiki menijo, da bo na koncu zmagoval Romney, ki ima za seboj najboljšo organizacijo, največ denarja in tudi pobira tudi podporo uglednih republikancev. Nazadnje ga je podprl nekdanji vodja senatne večine in predsedniški kandidat iz leta 1996 Bob Dole.

Republikanska strankarska zborovanja pa bi se lahko morda dodatno zapletla, če se uresničijo domnevne grožnje računalniških hekerjev. Neformalna povezava elektronskih nepridipravov pod imenom Anonymus naj bi grozila, da bo sesula sistem za zbiranje in preštevanje glasov, zato so republikanci uvedli dodatne zaščitne ukrepe.