Četrtek,
25. 7. 2024,
7.47

Osveženo pred

15 ur, 3 minute

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,02
aktivisti letališče Frankfurt

Natisni članek

Četrtek, 25. 7. 2024, 7.47

15 ur, 3 minute

Podnebni aktivisti ustavili promet na frankfurtskem letališču

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,02
Podnebni aktivisti | Aktivisti so vdrli skozi ograjo in se prilepili na pristajalno stezo. | Foto Letzte Generation/X

Aktivisti so vdrli skozi ograjo in se prilepili na pristajalno stezo.

Foto: Letzte Generation/X

Na letališču v Frankfurtu so davi začasno ustavili promet, ker so na območje letališča vdrli podnebni aktivisti skupine Last Generation. Po približno dveh urah je promet na letališču delno znova stekel, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Po poročanju dpa je več protestnikov na največje nemško letališče zgodaj davi vdrlo skozi ograjo, nato pa so se prilepili na pristajalno stezo. Skupina Last Generation, ki poziva k prenehanju uporabe fosilnih goriv do leta 2030, pa je na družbenem omrežju X sporočila, da je na letaliških stezah šest njihovih aktivistov.

Tiskovni predstavnik policije na letališču je sporočil, da si prizadevajo čim prej odpraviti motnje. Ni pa omenil števila aktivistov na območju letališča.

Let iz Ljubljane prestavljen

Po približno dveh urah je promet na letališču delno znova stekel. Po navedbah tiskovnega predstavnika letališča letala znova vzletajo in pristajajo, čeprav še niso odprte vse pristajalne in vzletne steze.

Jutranji let iz Ljubljane v Frankfurt, ki je bil sprva predviden ob 7.05, so preložili, je razvidno s spletne strani Letališča Jožeta Pučnika.

Podnebni aktivisti so se v sredo prilepili že na pristajalno stezo na letališču Köln/Bonn, zaradi česar so bili leti prekinjeni za približno tri ure. Podobne protestne akcije so podnebni aktivisti v sredo izvedli tudi ponekod drugje v Evropi, med drugim na letališčih v Londonu in Oslu.

Stonehenge
Novice Podnebni aktivisti tokrat nad znameniti Stonehenge