Četrtek,
22. 2. 2018,
10.09

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2,54

14

Natisni članek

Natisni članek

dijaki orožje ZDA Donald Trump

Četrtek, 22. 2. 2018, 10.09

6 let, 7 mesecev

Po streljanju v srednji šoli Trump za oborožitev šolskih uslužbencev #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2,54

14

Donald Trump | Foto Reuters

Foto: Reuters

Ameriški predsednik Donald Trump je v sredo v Beli hiši sprejel preživele nekaterih največjih šolskih pokolov po ZDA in njihove starše ter se zavzel za oboroževanje šolskih uslužbencev. Po celotnih ZDA so izbruhnili spontani protesti srednješolcev, ki so kljub grožnjam s kaznimi zapuščali šole in zahtevali ukrepe proti orožju.

Donald Trump, ki je med predsedniško kampanjo obljubljal, da bo neomajno ščitil ustavno pravico Američanov do orožja, je po smrti 17 dijakov srednje šole v Parklandu na Floridi nekoliko omilil svoje izjave in podprl nekaj ukrepov proti orožju.

Trump za ostrejše varnostne preglede kupcev orožja

Tistih, ki so preživeli pokole v srednji šoli v Columbinu leta 1999, osnovni šoli v Newtonu leta 2012 in srednji šoli v Parklandu pretekli teden, Trump s svojimi idejami ni navdušil. Dejal je, da razmišlja o oborožitvi uslužbencev šol, kar bi potencialne storilce odvrnilo od napadov, vendar večine prisotnih ni prepričal. Tudi na omenjeni šoli v Parklandu so namreč imeli oboroženega varnostnika.

Trump je doslej namignil na podporo ostrejšim varnostnim pregledom kupcev orožja in prepoved naprav, ki polavtomatske puške spremenijo v avtomatske, okoli 40 gostom v Beli hiši pa je prikimaval, ko so mu razlagali, da bi bilo treba dvigniti starostno mejo za nakup orožja z 18 na 21 let.

Od 49-letnega uslužbenca šole Chrisa Hixona so se poslovili z vojaškimi častmi. Video:AP

Pri uvedbi sprememb neuspešen tudi Obama

Demokratska senatorka iz Kalifornije Dianne Feinstein bo predlagala zakon za dvig starostne meje za nakup orožja v trgovinah, kar seveda izpušča nakupe orožja na sejmih, prek spleta in zasebno. Njen republikanski kolega iz Pensilvanije Pat Toomeyd bo predlagal uvedbo varnostnega pregleda kupcev tudi na orožarskih sejmih in po internetu.

Podobne predloge so podali tudi po pokolu 26 predšolskih otrok in odraslih v Newtownu, vendar pa ti pod vladavino demokrata Baracka Obame nikoli niso zaživeli.

Nekdanjemu predsedniku ZDA Baracku Obami se v dveh predsedniških mandatih ni uspelo zoperstaviti močnemu orožarskemu lobiju. | Foto: Reuters Nekdanjemu predsedniku ZDA Baracku Obami se v dveh predsedniških mandatih ni uspelo zoperstaviti močnemu orožarskemu lobiju. Foto: Reuters

Dijaki kongresnikom sporočajo: Dovolj nam je!

Dijaki iz Parklanda, ki so v torek in sredo obiskali svoje državne kongresnike v prestolnici države Tallahassee, medtem obljubljajo, da ne bodo pozabili terorja na šoli. Dijakinja Delaney Tarr je izjavila, da so govorili s kongresniki, od njih pa so dobili le zagotovila, da jih bodo imeli v mislih.

"Vemo, kaj hočemo. Hočemo reformo, zakonodajo po zdravi pameti in spremembe. Dovolj nam je lepih misli in molitev. Vsakemu kandidatu, ki bo sprejel denar od Nacionalne orožarske zveze, obljubljamo, da se bomo spravili nanj," je dejala dijakinja.

Šerif v šole poslal do zob oborožene pomočnike

V sredo se je pred kongresom zbralo več tisoč ljudi, ki so vzklikali gesla proti orožarskemu lobiju in kongresnikom, ki jim očitajo, da Nacionalno orožarsko zvezo (NRA) cenijo bolj kot življenja otrok.

Republikanski voditelji, ki imajo v Tallahasseeju večino od leta 1999, so napovedovali, da bodo enkrat v prihodnosti morda dvignili starostno mejo za nakup orožja, dali več denarja za zdravljenje duševnih bolezni in podaljšali čakalne dobe za nakup pušk.

Scott Israel, šerif okrožja Broward, kamor spada tudi Parkland, je že v sredo v vse šole poslal svoje pomočnike, oborožene s pištolami in puškami. Ob tem je dejal, da so le oni usposobljeni in izurjeni za nošenje orožja v šolah, ki jih je treba zaščititi.

Srednješolci na ulice, orožarski lobi modro molči

V sredo so se prek družabnih medijev organizirali dijaki po vseh ZDA in šli na ulice. Protestirali so v Washingtonu od kongresa do Bele hiše, v Chicagu, New Yorku, Pittsburghu, po Marylandu, Mainu, Arkansasu, Teksasu in drugje. Šolske oblasti so bile večinoma prizanesljive. V Teksasu so dijakom zagrozili s kaznimi.

Vse glasnejši je tudi orožarski lobi NRA. Ta se je znašel pod hudim pritiskom dijakov iz Parklanda, ki so preživeli napad 19-letnega Nikolasa Cruza. NRA po pokolu pričakovano odločno podpira idejo predsednika Donalda Trumpa o oboroževanju učiteljev in nasprotuje vsem drugim ukrepom.