Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
15. 7. 2013,
17.40

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

serijski morilec

Ponedeljek, 15. 7. 2013, 17.40

7 let, 12 mesecev

Po 50 letih potrdili identiteto bostonskega davitelja?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Policiji je končno uspel pomemben preboj v preiskavi razvpitega bostonskega davitelja, ta je v šestdesetih letih prejšnjega stoletja umoril 11 žensk. Domnevni morilec je umrl v zaporu leta 1973.

Albert DeSalvo je bil v preiskavi že ves čas glavni osumljenec, vendar policiji zaradi pomanjkanja bioloških dokazov primera ni uspelo nikoli zaključiti. V zaporu se je sicer znašel zaradi povsem druge obsodbe. Zdaj so očitno našli tudi ključen dokaz, ki potrjuje, da je bil DeSalvo res morilec. Vendar mu tudi zdaj lahko z 99-odstotno gotovostjo pripišejo le umor ene ženske, in sicer 19-letne Mary Sullivan, zadnje žrtve serijskega morilca, ki so jo našli zadavljeno v njenem stanovanju v Bostonu leta 1964.

Izkopali bodo njegovo truplo Zasluge za preboj v preiskavi gredo predvsem napredku tehnologije. Forenzikom je namreč uspelo DNK-dokaze, ki so jih leta 1964 odkrili na žrtvinih odejah in truplu, povezati z DeSalvom. Preiskava sicer še ni končana. Naslednji korak je izkop DeSalvovega trupla, kar naj bi se zgodilo v prihodnjih dneh. S tem bi tudi dokončno sklenili poglavje umora Sullivanove, medtem ko preostali umori ostajajo nepojasnjeni, saj policija DNK dokazov od drugod nima.

Je DeSalvo res bostonski davitelj? Leta 1967 je bil takrat 36-letni DeSalvo obsojen na dosmrtni zapor zaradi več oboroženih ropov in spolnih napadov. V zaporu je priznal, da je odgovoren tudi za serijo skrivnostnih bostonskih umorov, vendar ni bil zaradi pomanjkanja dokazov nikdar obsojen. Pozneje je svoje priznanje celo preklical. Številni strokovnjaki kljub napredku v preiskavi še vedno dvomijo o tem, da je prav on zloglasni bostonski davitelj, ki je v letih od 1962 do 1964 v Bostonu zadavil 11 mladih žensk. DeSalva so leta 1973 v zaporu zabodli do smrti.

Ne spreglejte